MORIN KORMAK: Slobodni mediji su apsolutni temelj demokratije
Foto: Youtube screenshot/FENA

novi program za medije usaid

MORIN KORMAK: Slobodni mediji su apsolutni temelj demokratije

Bosna i Hercegovina -

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, koji će se fokusirati na razvoj onlajn medija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak je sa današnjeg predstavljanja Programa u Sarajevu poručila da su slobodni mediji apsolutni temelj demokratije.

"U celom regionu, ne samo u BiH, mediji su pod pritiskom raznih izvora i zbog toga ovaj program napravili kao regionalni", istakla je Kormakova.

Naglasila je da je cilj programa pomoć nezavisnim medijima u korišćenju novih tehnologija, da ulaze u partnerstva za reklamu i propagandu i da rade na razvoju sadržaja koje emituju.

"Želimo da pomognemo istraživačkom novinarstvu jer je njihova uloga u društvu posebna, jer izveštavaju o onome šta rade korumpirani građani", navela je Kormakova.

Predsednik Upravnog odbora Veća za štampu u BiH i direktor magazina ”Start BiH” Dario Novalić izrazio je zadovoljstvo da je USAID za dva meseca pokrenuo dva programa, jedan za BiH, a drugi ta potrebe regiona.

"Dugo su nas pustili da se razvijamo sami. Medijima to nije bio problem, međutim ekonomiji i politici je to bila prilika, neki mediji su propali, neki su se morali pripojiti, javno ili tajno, političkim strankama", rekao je Novalić.

Siguran je da će se u narednim godinama, uz pomoć međunarodne zajednice, mediji uspeti dalje razvijati.

Željko Ivanović
Željko Ivanović

Direktor i jedan od osnivača crnogorskih ”Vijesti” Željko Ivanović USAID Program za pomoć medijima na Balkanu smatra značajnim s obzirom na situaciju koja vlada na tržištu u regionu i na značaj digitalnih medija.

Program USAID-a u pet država Balkana će trajati tri godine, a vredan je sedam miliona dolara.

Kurir.rs/Fokus.ba

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track