Najnovije vesti

INICIJATIVA SDP BIH: Uspostaviti jedan predmet za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost
Foto: Klix.ba

predlog

INICIJATIVA SDP BIH: Uspostaviti jedan predmet za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost

Bosna i Hercegovina

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine organizovala je u Mostaru okrugli sto na temu "Učenje bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti u svim školama u Bosni i Hercegovini".

Cilj je uspostavljanje jedinstvenog nastavnog predmeta na kom bi sva deca zajednički učila i bosanski, i hrvatski, i srpski jezik i književnost.

Lana Prlić, potpredsednica SDP-a, rekla je da je ovo jedan u nizu skupova u kojima je cilj prezentovati inicijativu za izmenu svih zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem.

"Biće potrebno promeniti 24 zakona koji se odnose na sektor obrazovanja. Cilj je da se napravi jedan predmet koji će se nazvati Bosansko/hrvatsko/srpski jezik i književnost, a već postoje odlične prakse u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. U nekim drugim kantonama, kao što je HNK prisutna je segregacija dece na osnovu jezika i zato smatramo da ako stavimo pod jedno ova tri jezika, da će to biti dodatni argument i korak napred u procesu ujedinjavanja škola i obrazovnih sistema", kazala je Prlić.

SDP je već izradio predložene zakonske izmene, a namera je da deca uče jezike i književnike Bosne i Hercegovine.

"Uvek naglašavam da je sramota da deca koja idu u Mostaru u osnovnu ili srednju školu po hrvatskom nastavnom planu i programu uopšte ne uče mostarskog pesnika Aleksu Šantića. Okrugle stolove radimo ne samo sa političarima, već i sa profesorima i lingvistima koji su tu da daju stručni savjet kako da se standardizuje jezik i da urade potreban posao u oblasti gramatike. Ovo je zaista jedan veliki posao i mi ne očekujemo da će se to brzo realizovati, ali je ovo naš dugoročan plan na kojem radimo", istakla je Prlić.

Vesna Saradžić, zastupnica u Skupštini HNK, istakla je kako je cilj ovakvih okruglih stolova da se prikupe sugestije, korekcije i predloge koji će pomoći da zakonsko rešenje bude što kvalitetnije.

"Naše iskustvo je takvo da znamo da postoji diskriminacija po pitanju jezika u obrazovanju, a namera je da se stvori zajednički predmet, time i mogućnost da deca zajedno pohađaju sva tri naša jezika. Sudbina ove ideje zavisi od narednih koraka, ali i od opštih izbora. Eventualna promena vlasti je prilika za jedan novi početak, pa i kad je u pitanju jezička politika u Bosni i Hercegovini", rekla je Saradžić.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...