Najnovije vesti

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: U Republici Srpskoj sve vidljivije aktiviranje terorista!
Foto: Printscreen Youtube

mišljenje eksperta

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: U Republici Srpskoj sve vidljivije aktiviranje terorista!

Bosna i Hercegovina

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio da je u poslednje vreme vidljivo aktiviranje islamista na teritoriji Republike Srpske.

Kako je rekao, Islamska zajednica u BiH je kao paradžemat označila versku zajednicu u Kotorskom kod Doboja, a najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta zabeležena je u opštinama Kozarska Dubica, Prijedor, Gradiška, opštinama Novi Grad, Prnjavor, Teslić, Banja Luka, Doboj, Kotor Varoš, Bijelinja, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica.

 

Prema njegovim rečima u BiH je u ovom trenutku na snazi 96 crvenih poternica Interpola, a na njima se nalazi 18 lica povezanih sa terorizmom iako trećina njih ne nosi tu pravnu kvalifikaciju kao razlog potere, prenela je RTRS.

Galijašević je rekao da se većina tih zajednica nalazi u blizini magistralnih puteva i podsetio da su u izveštaju Stejt departmenta u julu prošle godine upućene ozbiljne kritike Udarnom timu za borbu protiv terorizma, bezbednosnim agencijama i pravosuđu na nivou BiH zbog skoro nikakvih aktivnosti u borbi protiv terorizma.

Prema njegovim rečima, Islamska zajednica je rešavala svoja hijerarhijska i imovinska pitanja, ali se nije duboko upuštala u verske različitosti u praktikovanju islama, a još manje se bavila bezbednosnim aspektom ovog problema, jer to i nije njen posao, već bezbednosnih službi na nivou BiH.

On smatra da ne treba osporiti da su aktivnosti Rijaseta Islamske zajednice bile korisne i da su dale novi doprinos u razotkrivanju postojanja i delovanja oko 100 naselja ili delova naselja koja su bezbednosno rizična.

Galijašević je rekao i da je na osnovu informacija prikupljenih prilikom sprovođenja instrukcije Rijaseta Islamske zajednice BiH, obavljen razgovor sa 38 grupa paradžemata, koji koriste 29 objekata, od kojih nijedan nije registrovan u Islamskoj zajednici u BiH.

Kako je kazao, od ukupnog broja grupa sa kojima su obavljeni razgovori, predstavnici njih 14 potpisali su protokol i prihvatili uključenje u Islamsku zajednicu, dok su 22 grupe nastavile da deluju nelegalno.

"Uprkos ovim podacima, bezbednosne agencije u Sarajevu nisu uopšte reagovale, naprotiv samo su intenzivnije počele da progone, prate i prisluškuju lica koja govore ili pišu o teroroizmu i teroristima u BiH", rekao je Galijašević, navodeći da su bezbednosne agencije prisluškivale njega i druge analitičare, urednike i novinare u RS koji su pisali o terorizmu kao najvećoj pretnji u BiH.

Galijašević je zaključio i da je sve vidljivije da se radi sve da se izbrišu tragovi koje su teroristi ostavili za sobom, tako što se uklanjaju organizacije sa lista, adrese, datumi iz lista i biografija terorista u kojima piše koliko su vremena proveli u ratu u BiH, kao i podaci o dobijenim pasošima i državljanstvu.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
 

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...