BRANE SREBRENICU, POSVAĐALI SE OKO NOVCA: Holandski nevladin sektor trese afera oko skupa u Potočarima
Foto: Profimedia

dnevnice 700 evra

BRANE SREBRENICU, POSVAĐALI SE OKO NOVCA: Holandski nevladin sektor trese afera oko skupa u Potočarima

Bosna i Hercegovina -

Mirovno veće PAX, uticajna holandska nevladina organizacija, koja se više od dve decenije bori za prava žrtava u Srebrenici i stoji iza organizacije komemorativnog skupa 11. jula u Hagu, povukla se iz organizacionog odbora tog skupa.

Posle gašenja organizacije ''Stari Most'' to je još jedan udarac saradnji holandskog, probosanski opredeljenog, nevladinog sektora sa bosanskohercegovačkim organizacijama u Holandiji.

Nesporazumi su počeli posle otvaranja Muzeja i stalne postavke o neuspehu međunarodne zajednice u Srebrenici koja je postavljena u Memorijalnom centru Potočari, 9. februara prošle godine.

Projekat je bio kandidovan od dve holandske organizacije, Memorijalnog centra Kamp Vesterbork i Mirovnog veća PAX za koji su dobili 1,5 miliona evra subvencija od holandske vlade.

To je bilo previše za Edvina Gilteja , holandskog pisca i publicistu, bivšeg aktivistu ''Starog Mosta'' pa je zatražio od Ministarstva spoljnih poslova Holandije javnu objavu trošenja novca, pozivajući se na Zakon o javnosti podataka državne uprave.

Kada su podaci objavljeni na internetu prošloga leta sa više strana stigle su osude da je reč o bogaćenju holandskog nevladinog sektora na tragediji Srebrenice u kojoj narod živi u siromaštvu.

Za ilustraciju, dnevna tarifa čelnih ljudi PAX i Kampa Vesterbork na ovom projektu iznosila je od 546 do 720 evra!

Kurir.rs/Dnevni Avaz

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track