MLADIĆ (26) IZ JABLANICE ŠIJE NARODNE NOŠNJE: Izučio zanat i uzeo stvari u svoje ruke!
Foto: Avaz.ba, Foto: Avaz.ba

IZVOZI IH ŠIROM SVETA

MLADIĆ (26) IZ JABLANICE ŠIJE NARODNE NOŠNJE: Izučio zanat i uzeo stvari u svoje ruke!

Bosna i Hercegovina -

Jedan od retkih mladih ljudi koji su odlučili da se bave starim zanatom koji izumire je 26-godišnji Mirza Jaranović iz Jablanice.

Ovaj mladić, naime, šije tradicionalne narodne nošnje, što je, kako je iz hobija preraslo u jedan ozbiljan posao.

"Baveći se folklorom 15 godina, zavoleo sam i upoznao narodne nošnje, njihovu lepotu i raskoš. U jednom trenutku osetio sam želju i potrebu da nešto takvo sam napravim i počeo sam da čitam literaturu o tome, a, u uz pomoć prijateljica, uspeo sam da usavršim tehnike i pokrenem šivenje nošnji. Danas je već osam godina kako se aktivno bavim šivanjem i izradom narodne nošnje", kazao je Jaranović.

Objašnjava da pre šivenja nošnje mora da se upozna s kulturom i tradicijom naroda koji ju je nekad nosio.

"Svaka nošnja je posebna na svoj način i prilikom izrade mora se paziti na dosta toga, kao što su vrsta kroja, boje koje su se koristile te ukrasi i simboli koji se nalazili, da bi finalni proizvod bio zadovoljavajući i odgovarao originalnoj tradicionalnoj nošnji naroda", pojasnio je.

Navodi da, što se tiče plasmana na tržište, za njegove proizvode ne postoje granice.

"Tržište je zaista veliko, a samim tim i potražnja, s obzirom na to da postoji veliki broj kulturno-umetničkih društava koja se bave očuvanjem narodne tradicije, kako u Bosni i Hercegovini, regionu, tako i u svetu. Do sada sam svoje proizvode plasirao širom BiH, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u regionu, ali i u Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Belgiju, pa čak i u Ameriku, Englesku i Australiju", kaže Jaranović.

Potrebna podrška

S obzirom na povećanu potražnju, Jaranović je istakao da je spreman da proširi svoju proizvodnju, ali da je za to potrebna i ekonomska podrška, pre svega, lokalne vlasti.

Prema njegovim rečima, ta saradnja je za sada "na klimavim nogama", ali se, kaže, iskreno nada da će se to promeniti.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track