ISPRAVKA - NETAČNO PISANJE REGIONALNIH MEDIJA: NATO ne sprema vežbu na poligonu Manjača uz osiromašeni uranijum
Foto: Profimedia

lažna vest

ISPRAVKA - NETAČNO PISANJE REGIONALNIH MEDIJA: NATO ne sprema vežbu na poligonu Manjača uz osiromašeni uranijum

Bosna i Hercegovina -

Vest da će se u BiH održati vojna vežba u kojoj će se koristiti osiromašeni uranijum, potpuno je lažna, a u roku od 24 sata demantovale su je sve institucije i tela o kojima se govorilo u članku objavljenom na portalu “Dnevnik”.

Mediji su prethodno preneli ovu informaciju: "Prema dogovoru Ministarstva odbrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača trebalo bi da se organizuje NATO vežba, na kojoj bi avionska eskadrila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum".

Istaknuto je i da je "sve dogovoreno na sastanku sa generalom - majorem Džonom Gronskim, zamenikom zapovednika Zapovedništva američkih kopnenih snaga za Evropu".

Demant je uputila Ambasada SAD u BiH:

"Nijedna od aktivnosti u sklopu ove vežbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. Tokom vežbi ove vrste, koristi se municija koja je izmenjena u svrhu obuke i koja nije štetna za okolinu".

Demant vesti uskoro je stigao i iz NATO štaba u Sarajevu: "NATO Štab nema saznanja o NATO vežbi, koja bi trebalo da bude održana u skorom vremenskom periodu na području Banjaluke ili na nekoj drugoj lokaciji u BiH".

Iako je i naš portal preneo navode regionalnih medija, pokazalo se da su oni bazirani na dokumentu neutvrđenog porekla i autentičnosti, a demantovani su iz sva četiri izvora relevantna za iznesene navode, to jest iz svih koji su spomenuti u članku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Činjenice koje niste znali o agresiji na Srbiju 1999. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja