Najnovije vesti

AMERIČKA AMBASADA U BiH O NATO VEŽBAMA: Nijedna aktivnost ne uključuje korišćenje osiromašenog uranijuma!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

REAKCIJA

AMERIČKA AMBASADA U BiH O NATO VEŽBAMA: Nijedna aktivnost ne uključuje korišćenje osiromašenog uranijuma!

Bosna i Hercegovina

Ambasada SAD u BiH saopštila je, povodom pisanja medija o vojnoj vežbi NATO na Manjači kod Banjaluke, da nijedna od aktivnosti u sklopu vežbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije.

Iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH su istakli da u sklopu kontinuirane, bliske sigurnosne saradnje izmedu BiH i SAD, Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane (ODC) trenutno saraduje sa Ministarstvom odbrane BiH kako bi dogovorio detalje bilateralne vežbe između Nacionalne garde države Merilend i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati u maju 2019. godine.

 

"Ova aktivnost deo je partnerstva između Nacionalne garde Merilend i OS BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina svog postojanja. Ukoliko se dogovor izmedu ODC i Ministarstva obrane BiH postigne, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vežbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regije, kroz Program državne partnerske saradnje, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju", navela je Ambasada.

Iz Ambasade SAD u BiH za N1 su istakli da nijedna od aktivnosti u sklopu ove vežbe ne bi ukljucivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije.

 

"Tokom vežbi ove vrste, koristi se municija koja je izmenjena u svrhu obuke i koja nije štetna za okolinu", navodi Ambasada.

 

Takođe, navedeno je da Nacionalna garda Merilend i Ministarstvo odbrane BiH razgovaraju i o mogućnosti dovođenja američkih letelica koje bi učestvovale u vežbi, koje bi mogli uključiti i A10 avione, koji su opremljeni posebnim sistemima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...