RASKOL U SDA OTKRIVA SUMNJIVE POSLOVE: Bakirova stranka blisko sarađivala sa islamistom kom je zbog terorizma oduzeto državljanstvo
Foto: Printscreen YouTube, Profimedia

problemi

RASKOL U SDA OTKRIVA SUMNJIVE POSLOVE: Bakirova stranka blisko sarađivala sa islamistom kom je zbog terorizma oduzeto državljanstvo

Bosna i Hercegovina -

Raskol unutar SDA BiH, čiji je lider Bakir Izetbegović, uneo je paniku među pojedine članove stranke, jer strahuju da bi obračun frakcija, koji je eskalirao proteklih dana, mogao na površinu izbaciti dugo skrivane tajne.

Reč je pre svega o posebno sumnjivim poslovima i transakcijama često i s osobama s međunarodnih crnih lista, piše sarajevski Dnevni avaz i ističe da takva jedna već polako izlazi na površinu, i to tamo gde je sukob za sada najžešći, u Tuzli.

Jedna od najvećih afera koja bi konačno mogla izaći na videlo jeste saradnja s ''International Islamic Relief Organizationom'' (IIRO), koja je veći deo svog postojanja provela na crnim listama mnogih država, često i zbog povezanosti s terorizmom, tačnije Al-Kaidom, navodi Avaz.

Portal piše da su veze između SDA i ove organizacije počele da se uspostavljaju odmah nakon rata, a u BiH je delovala i pod nazivom ''Igasa'', i to kao humanitarna organizacija.

Na čelu organizacije u BiH tada je bio Palestinac Ahmed Šehada. Međutim, pre petnaestak godina za Šehadu počinju problemi u BiH. Pod pritiskom stranih službi, pre svega SAD, vlasti u BiH pokreću reviziju dodele državljanstva sumnjivim osobama. Šehada je bio među prvima. Finansijska policija utvrdila je da je on preko niza preduzeća i udruženja vršio sumnjive transakcije novca na račune radikalnih islamskih organizacija koje su delovale u BiH, ali i Beču. Avaz navodi da su brojne veze Šehade i SDA.

Između ostalog, trenutne prostorije u kojima je smešten KO SDA Tuzla pripadale su organizaciji ''Igasa'', a Šehada ih je 1998, nakon što je ugasio ovu organizaciju, poklonio upravo SDA?! Osim toga, piše portal, postoji velika sumnja da su pojedini članovi SDA sa Šehadom učestvovali u raznim nelegalnim transakcijama novca. O svemu tome najviše zna vrh stranke, ali i stariji članovi SDA iz Tuzle, koji najavljuju da bi sada, zbog unutarstranačkih turbulencija, posebno isključivanja iz stranke, konačno mogli progovoriti.

Sumnjiv je i način na koji je Šehada dobio državljanstvo BiH.

On je, tvrdi Avaz, prema proverenim informacijama, u BiH stigao tokom rata, i to u jedinicu ''El-Mudžahid''. Prilikom kasnijih provera ustanovljeno je da je državljanstvo dobio na nelegalan način, verovatno uz tadašnju pomoć vlasti koju je vodila SDA. Ubrzo je i proteran iz BiH.

Šehada je za strane policijske službe postao zanimljiv 2002. godine.

Tada je u bombardovanje položaja Hamsa u Gazi ubijen Salah Šehada, koji je navodno rođeni brat Ahmeda.

Upravo u tom periodu kreću i istrage o Ahmedu Šehadi kako bi se ustanovile određene veze s terorističkim organizacijama, zaključuje list.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track