(VIDEO) JOŠ UVEK NAPETO NA PUTEVIMA BiH: Deo veterana se povukao, petlja Šićki Brod i dalje blokirana
Foto: Avaz.ba/M. Kadrić

SAOBRAĆAJ NA IVAN-SEDLU SE ODVIJA JEDNOM TRAKOM

(VIDEO) JOŠ UVEK NAPETO NA PUTEVIMA BiH: Deo veterana se povukao, petlja Šićki Brod i dalje blokirana

Bosna i Hercegovina -

Zbog protesta veterana FBiH tokom jučerašnjeg dana, pa sve do jutarnjih časova bile su blokirane saobraćajnice u nekoliko gradova u BiH.

Bivši veterani iz svih delova FBiH, koji su blokirali magistralni put M-17 i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevo, jutros oko 6 sati su ga odblokirali na petlji u Blatuši.

Oni su to učinili bez upotrebe policijske sile, a posle razgovora sa predstavnicima policije, što je portalu potvrđeno u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona. Veterani su istakli kako ih je policija upoznala da je deblokiran put i kod Žepča kao i da će morati da iskoriste zakonska ovlašćenja ako ne odblokiraju put, zbog čega se oko 150 veterana samovoljno povuklo sa puta.

Sa druge strane, grupa veterana iz Gradačca, Gračanice, Sebrenika i Živinica još uvek drži u blokadi petlju Šićki Brod u Tuzli.

Podsetimo, zbog ove situacije juče su nastale kilometarske kolone u kojima su "zaglavljeni" ljudi koji su se vraćali ili išli u Zenicu, Tuzlu, Sarajevo ili Mostar.

Situacija je posebno bila alarmantna jer su u pojedinim automobilima bila i deca, a temperatura je u minusu.

foto: Avaz.ba

Danas, oko 6 sati ujutru, na Ivan-sedlu i dalje se odvijala prava drama. Naime, jedan vozač je probao da prođe kroz kolonu, ali se zaustavio na izlazu iz tunela.

Veterani na Ivan-sedlu ne pomišljaju da prekinu protest i na -21.

"I pored minusa, mi nećemo odustati", kazao je jedan.

Oko 8 sati reporteri su javili da mnogobrojna vozila koja nisu mogla da prođu kroz tunel na Ivan-sedlu sada normalno saobraćaju. Veterani su se sklonili sa puta, ali se saobraćaj odvija jednom trakom.

Veliki broj pripadnika Specijalne policije je došao takođe na lice mesta.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju obespravljene veterane da svoje proteste organizuju na način da blokiraju rad institucija koje su im onemogućile ostvarivanje njihovih prava.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba/M. Kadrić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track