ISPRAVKA - Meda nije snimljen na putu u Grmeču, slika nastala još 2017. u Poljskoj
Foto: Saransak.com

PROŠETAO

ISPRAVKA - Meda nije snimljen na putu u Grmeču, slika nastala još 2017. u Poljskoj

Bosna i Hercegovina -

Iako se u regionalnim medijima proširila vest o mrkom medvedu koji šeta planinskim putem na Grmeču, u pitanju je lažna vest jer fotografija ove životinje uopšte nije nastala u BiH, već u februaru 2017. godine u Poljskoj.

Tekst je bio propraćen ovim netačnim opisima: "Planine u BiH su okovane snegom, i u takvoj zimskoj idili niko ne očekuje da će videti medveda kako hoda po snežnim putevima. Upravo to se desilo jutros u selu Suhača na Grmeču, gde su vozači uslikali medveda koji se probudio iz svog zimskog sna, verovatno u potrazi za hranom. Kako kažu, ovaj meda nije bio opasan po ljude koji su mu se našli na putu".

Daljom pretragom se utvrdilo da je spornu fotografiju objavila Eva Mikuła na svom Fejsbuk profilu, a uslikao ju je njen otac na planini Bieszczady.

Poljska Gazeta je nekoliko dana kasnije izvestila da je prisustvo malog medveda u blizini lokalnih naselja prijavilo više meštana, koji su se brinuli da bi mogao biti bolestan jer je delovao slabo. Nadležne službe su ga ubrzo pronašle, udaljile od ljudi koji su već počeli da ga hrane i "pripitomljavaju", ustanovile da je zdrav, a zatim vratile u prirodno stanište.

Fotografija zalutalog medvedića nije, dakle, nastala ni u BiH ni u Crnoj Gori, pa se radi o lažnoj vesti.

Kurir.rs/Saransak.com Foto: Saransak.com

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO SU PRAVI „MAŠA I MEDVED“?! Da li ste i vi dovoljno hrabri za ovakvo fotografisanje?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track