PACKE: Incko prvi put zapretio ovlašćenjima ako BiH ne izmeni izborni zakon
Foto: Printscreen/ Youtube

VISOKI PREDSTAVNIK UPOZORAVA

PACKE: Incko prvi put zapretio ovlašćenjima ako BiH ne izmeni izborni zakon

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko prvi put je zapretio da bi mogao da iskoristi svoja ovlašćenja i interveniše ukoliko političari u BiH do početka maja ne postignu dogovor o izmenama izbornog zakona.

Izborni zakon BiH bi trebalo da bude izmenjen u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim raniji način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, preneli su danas mediji u BiH.

U intervjuu za sarajevsku televiziju "Alfa" Incko je rekao da će uslediti "pojačani pritisak" međunarodne zajednice ako se do početka maja ne reše goruća pitanja.

"Ja sam spreman puno da uradim, ali... ja ću to učiniti na kraju, kada se iscrpe sve mogućnosti", izjavio je Incko, koji teorijski još ima na raspolaganju tzv. Bonska ovlašćenja, koje mu daju mogućnost da nametne zakon.

Opšti izbori u BiH trebalo bi da budu održani 7. oktobra, a izmene izbornog zakona moguće su najkasnije šest meseci pre njegovog sprovođenje, odnosno 6. maja.

Incko je upozorio da je u ovom trenutku glavna odgovornost na državnom parlamentu, jer je Ustavni sud svojom pravosnažnom presudom jasno zatražio izmene izbornog zakona koje se donose na državni nivo. Po njegovim rečima, sa stanovišta međuunarodne zajednice prioritetno je rešavanje pitanja popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, jer je to ključno kako bi se izbeglo da se na celi entitet, ali i državu prenese neodrživo stanje iz Mostara u kojem već godinama nema lokalnih izbora jer se ključne hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti oko ustrojstva gradskih izbornih jedinica.

Način izbora članova Predsedništva BiH, koji je takođe sporan sa stanovišta HDZ BiH, za međunarodnu zajednicu je pak bitan samo u kontekstu obaveze BiH da provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" kojom se traži ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Sprovođenje presude suda u Strazburu, kako je ranije potvrđeno iz Evropske komisije, takođe će biti predmet analiza tokom ocenjivanja da li BiH ispunjava političke kriterijume za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Incko je pozvao političare u BiH da ozbiljno shvate svoje obaveze i dijalogom dođu do rešenja koje će biti rezultat kompromisa, a koje opet neće moći da ispune želje svih koji učestvuju u pregovaračkom procesu.

"Bosna i Hercegovina želi u Evropsku uniju i bilo bi dobro da je ona u stanju da reši svoje unutrašnje pitanje promena Izbornog zakona. Ne bi bilo dobro da želi tamo (u EU), a kod kuće ne može da napravi neki red. To je protivrečno", rekao je Incko i dodao da upravo stoga u sadašnjem trenutku ne namerava da koristi svoja ovlašćenja, iako ta mogućnost "stalno postoji".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track