Najnovije vesti

(VIDEO) SPOMENICI ŽRTVAMA USTAŠKIH ZLOČINA NA METI VANDALA:  Potomci ubijenih Srba u Hercegovini ogorčeni, policija ne reaguje
Foto: Youtube screenshot/RTRS

novo stradanje

(VIDEO) SPOMENICI ŽRTVAMA USTAŠKIH ZLOČINA NA METI VANDALA: Potomci ubijenih Srba u Hercegovini ogorčeni, policija ne reaguje

Bosna i Hercegovina

Spomenici žrtvama ustaških zločina u Hercegovini stalno su na meti vandala i pljačkaša.

Samo u poslednja četiri meseca u nekoliko navrata su oštećene spomen-kapele na stratištima Ržani do i Pandurica, a polomljena je i spomen-ploča u mestu Kotezi.

 

Ni 77 godina od užasnog stradanja, žrtve hercegovačkih jama nemaju mira. Sa spomen-kapele na jami Ržani Do, u koju je živo bačeno nekoliko stotina Srba iz Popovog polja, vandali su skinuli i odneli delove bakrenog krova. Isto se dogodilo na još jednom masovnom stratištu, obližnjoj jami Pandurica.

 

Vlado Setenčić, predsjednik Udruženja "Ržani Do, Veličani, Popovo polje“ ističe da su vandalizam odmah prijavili policiji, međutim, kako kaže, uskoro se ponovilo isto, ali povratne informacije od policije za sada nemaju.

Potomci žrtava su ogorčeni. Kažu da je ovo dokaz da pojedincima ništa nije sveto. Ali tu nije kraj – polomljena je i spomen-ploča na ostacima škole u Kotezima, takođe jednom od ustaških mučilišta za Srbe.

 

"Ovo je samo dokaz da neko uporno ne želi da se znaju neke istine o stradanju Srba u Popovom polju. Mi ćemo nastojati da se ploča što pre ponovo postavi“, ističe Manojlo Ćuk, portparol Udruženja "Ržani Do, Veličani, Popovo polje“.

 

Problem je i što nadležnost nad ovim spomenicima, njihovom održavanju i čuvanju, nije jasno definisana jer spomenici nisu u nadležnosti ovog udruženja, ali su spremni da pomognu u održavanju i saniranju štete.

 

Sva ova spomen-obeležja nalaze se tik uz magistralni put Trebinje-Ljubinje, i lako su dostupna i onima koji žele da odaju poštu žrtvama, ali i zlonamern ljudima koji, očigledno, žele da zatru sećanje na njih.

 

Kurir.rs/Trebinjelive.info

Foto: YT screenshot

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI: KO ĆE BITI GRADONAČELNIK? Evo ko je najveći favorit u kladionicama!?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...