IVANIĆ O IZBORNOM ZAKONU BiH: Situacija je mnogo teža nego što izgleda
Foto: Fonet

VELIKI PROBLEM

IVANIĆ O IZBORNOM ZAKONU BiH: Situacija je mnogo teža nego što izgleda

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, ocenio je danas da je situacija oko izbornog zakona mnogo teža nego što izgleda.

"Mislim da će ova tema jako opteretiti naredne mesece u BiH. Upozoravao sam već godinu dana na taj problem i smatram da je, posebno nakon izjave međunarodnih institucija, da će čekati do aprila, stvoren alibi svima da ništa ne rade", kazao je on.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, na konferenciji za štampu posle trilateralnog sastanka BIH, Hrvatske i Srbije, kazao je da je o aktivnostima na promeni izbornog zakona u toj zemlji informisao predsednike Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolindu Grabar-Kitarović.

Mladen Ivanić i Aleksandar Vučić
Mladen Ivanić i Aleksandar Vučićfoto: Fonet/AP

"Informisali smo naše kolege iz susednih zemalja, gde se nalazimo i iskazali namere da treba zadovoljiti ono što je Ustavni sud konstatovao. Dinamična je aktivnost ispred nas", naglasio je on.

Bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović rekao je da ne želi da se upušta u analizu tog pitanja, jer smatra da je to unutrašnja stvar BiH.

Predsednica Hrvatske rekla je da ohrabruje članove Predsedništva i vlasti BiH da se što pre postigne dogovor i pokaže da su političke snage u zemlji sposobne da dođu do rešenja.

foto: Beta

Istovremeno je naglasila da je neophodno poštovati načelo konstitutivnosti i ravnpravnosti sva tri naroda.

"Smatram da je to pravac u kojem bi čelnici BiH trebalo pristupiti izmeni izbornog zakona", ocenila je predsednica Hrvatske dodajući da bi najgora moguća opcija bila da međunarodna zajednica nameće rešenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da Srbija sa pažnjom prati sve odnose u BiH, ali ne misli da se na bilo koji način meša.

"Podržavamo Dejtonski sporazum, konstitutivnost i jednakost sva tri naroda u BiH", podvukao je on dodajući da Srbija poštuje postojanje dva entiteta i teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja