(VIDEO) PRIJEDOR U OPASNOSTI: Nivo Sane raste, proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava
Foto: Printscreen Facebook/RTRS

REKE BUJAJU

(VIDEO) PRIJEDOR U OPASNOSTI: Nivo Sane raste, proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava

Bosna i Hercegovina -

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti - stanje redovne odbrane od poplava na području grada, budući da je vodostaj reke Sane dosegao 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta.

Vodostaj Sane jutros je 490 centimetara i viši je za 50 centimetara u odnosu na juče, a razlog je otapanje snega na slivnom području vodotoka ove reke.

Nivo Sane u Prijedoru opasno se približio koti redovne odbrane od poplava - niži se samo četiri centimetra. Zbog izlivanja te reke obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća, a poplavljeno je nekoliko domaćinstava u naseljima Tukovi, Brezičani i Raškovci kod Prijedora, ali nema ugroženih ljudskih života, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Sana se izlila se i u Blagaju, zbog čega se saobraćaj ne odvija na potezu Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

foto: Printscreen Facebook/RTRS

Una se u naselju Vidorija kod Novog Grada približila kućama, ali za sada nema prijava da ima poplavljenih objekata. U Kostajnici je iznad kote redovne odbrane od poplava, a u Novom Gradu 11 centimetara ispod alarmantnog nivoa i nije bilo izlivanja.

U opštini Srbac reka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplava i zaplavila je tri domaćinstva u mestu Bajinci-Gaj, a u Kozarskoj Dubici je pristojnih 16 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplave.

"Vodostaj većih reka na severozapadu Republike Srpske su u porastu", saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite, koja navodi da prati prognozu i situaciju i da preduzima sve mere iz svoje nadležnosti.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen YouTube/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track