NEVEROVATNO OTKRIĆE KOD KALESIJE: Obrađivao njivu, pa se šokirao pronalaskom pod zemljom!
Foto: Avaz.ba

STARO 2.000 GODINA

NEVEROVATNO OTKRIĆE KOD KALESIJE: Obrađivao njivu, pa se šokirao pronalaskom pod zemljom!

Bosna i Hercegovina -

U kalesijskom naselju Babina Luka Faik Mujkanović pronašao je, dok je kopao rupu za voćku, neobičan predmet na dubini oko 50 centimetara.

S obzirom na to da je i ranijh godina, obrađujući zemlju na istoj parceli, nailazio na ostatke keramičkih posuda, pronalazak ovog predmeta ga je zainteresovao pa je odlučio da sazna o čemu se radi i koliko je star.

Pronađeni predmet predao je Ekremu Sakiću, profesoru istorije, saradniku Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Tuzlanskog kantona.

"Predmet je napravljen od pečene ilovače. U obliku je prstena, s rupom u sredini. U sredini je ispupčen i u obliku je konusa. Prsten ima lice i naličje. Prednja strana je ukrašena zarezima koji su rađeni tehnikom reljefnog udubljenja, a asociraju na otiske nokta. Tu su i tačkice rađene istom tehnikom", opisao je Sakić nađeni predmet.

On je zatražio i stručno mišljenje poznatog istoričara i arheologa Envera Imamovića.

"Na osnovu fotografije može da se zaključi da je reč o tzv. pršljenu za vreteno kojim se sukao konac za predivo. To je čest nalaz na brdima gde su se nalazile ilirske gradine, odnosno istorijska naselja. Vreteno može biti staro između dve i tri hiljade godina", naveo je Imamović.

Pronalazak ovog predmeta, navodi Sakić, još je jedan od dokaza da je na prostoru Babine Luke postojao kontinuitet ljudskog življenja, od praistorije do danas. O tome svedoče i nekropole stećaka u ovom mestu, te spomenici prelaznog oblika i iz kasnijih perioda.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja