POTOP! Sava se izlila u Bosanskom Brodu, poplava preti Srpcu i Gradiški, VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA!
Foto: RTRS

VODOSTAJ I DALJE RASTE

POTOP! Sava se izlila u Bosanskom Brodu, poplava preti Srpcu i Gradiški, VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA!

Bosna i Hercegovina -

S obzirom na dostignute vodostaje u Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu, Agencija za vodno područje reke Save donela je rešenja o proglašenju početka vanredne odbrane od poplava na poplavnom području Odžačka posavina i redovne odbrane od poplave na poplavnom području Srednja posavina.

Zbog izlivanja Save u Gašnica (M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica) saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila u dužini od 300 metara.

foto: RTRS

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, vodostaj Save u Gradiški i Srpscu prešao je kotu vanredne odbrane od poplava. Sava je u Gradiški porasla za 14 centimetara, pa je u 08.00 vodostaj bio 845 centimetara, a u opštini Srbac za 12 centimetara u odnosu na poslednja merenja tokom noći i u 08.00 vodostaj je bio 965 centimetara.

foto: RTRS

S obzirom na prognoze vremena, očekuje se da će nivo Save i dalje rasti, o čemu su obavešteni nadležni.

Reka Sana premašila je u Prijedoru kotu redovne odbrane od poplava za pet centimetara i vodostaj je u 08.00 časova iznosio 425 centimetara. I vodostaj Une u Novom Gradu je u porastu, pa je u 08.00 časova je iznosio 481 centimetar, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava za 31 centimetar.

foto: RTRS

Vodostaj Une u Kostajnci raste iz sata u sat, pa su na snazi mere redovne odbrane od poplava.

foto: RTRS

Teška situacija je i u Donjoj Gradini, gde je vodostaj Save na istorijskom maksimumu. Nekoliko grobnih polja u Spomen-području već je poplavljeno, a šteta bi mogla da bude i veća, jer vodostaj Save u Donjoj Gradini i dalje raste.

U porastu je vodostaj Vrbasa u Banjaluci, kao i Bosne u Doboju.

Kurir.rs/Klix.ba/RTRS

Foto: Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track