TERORISTA NEGIRAO PLANIRANJE NAPADA NA POLICIJU BIH: Samo smo se družili i pili kafu
Foto: Avaz.ba

Maksim Božić

TERORISTA NEGIRAO PLANIRANJE NAPADA NA POLICIJU BIH: Samo smo se družili i pili kafu

Bosna i Hercegovina -

Maksim Božić, zvani Abu Muhamed, koga je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila pre dva dana sa velikom količinom naoružanja zbog sumnje da je počinio krivično delo terorizma, planirao je napasti SIPA-u i MUP Tuzlanskog kantona!

Ovo je rečeno juče na ročištu u Sudu BiH, gde su razmatrane mere jednomesečnog pritvora koje je Tužilaštvo BiH predložilo za Božića i sa njim uhapšenog Edina Hastora.

Pritvor za Božića, inače bliskog saradnika osuđenog teroriste Mevlida Jašarevića, s kojim je bio u zatvoru u Austriji, zatražen je zbog opasnosti od bekstva, ometanja istrage, prikrivanja dokaza i vršenja uticaja na svedoke.

Za Božića i Hastora zatražen je pritvor i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo da učine krivično delo. Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da postoje dokazi da je Božić planirao napade. U više navrat Božić se po rečima tužioca hvalio da će napasti ove policijske agencije, što su potvrdili i svedoci.

Utvrđeno je da je i velika količina naoružanja pronađena u Humskoj ulici na Pofalićima, gde je živeo Hastor, kod kojeg je u poslednje vreme dolazio i Božić, s kojim se družio.

"Božić je izjavio više puta da će napasti SIPA-u i MUP TK. Tokom pretresa pronađene su i bombe, puške, jurišni prsluci, municija. Pronađena je zastava Islamske države. Oružje je pronađeno na lokaciji na kojoj se okupljaju osobe koje propagiraju ideje ID. U više navrata spominjao je i džihad. Ostajemo pri zahtjvu za pritvor. Pa, pronađeno je 12 okvira za pušku i 406 metaka", rekao je tužilac Hasanspahić.

Božić je juče negirao da je planirao bilo kakav napad. Priznao je da je osuđivan u Austriji i da je u zatvorima proveo pet godina, ali da se "zbog problema i pretnji smrću pokušao da smiri".

Osumnjičeni Hastor, koji je više puta osuđivan zbog nasilja u porodici i leči se od zavisnosto od heroina, rekao je da je od straha zbog izbijanja novog rata nabavio oružje i bombe, ali da ga nije želeo da ga upotrebi.

"S Božićem nisam planirao nikakav napad. Primio sam ga kod sebe u kuću jer su mu neke osobe na Ilidži, za koje je rekao da su opasni tipovi, pretile smrću. Pili smo samo kafu, družili se. Nismo pričali ni o napadu ni o terorizmu", rekao je Hastor.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) IMA LI SRBIJA ČEMU DA SE NADA?! Vučić i Merkel o Kosovu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track