IZETBEGOVIĆ OPTIMISTA: Verujem da BiH do 2025. može ući u EU
Foto: EPA

perspektiva

IZETBEGOVIĆ OPTIMISTA: Verujem da BiH do 2025. može ući u EU

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina može da nadoknadi sadašnje zaostajanje na evropskom putu i do 2025. godine ispuni sve uvslove potrebne za članstvo u Evropskoj uniji, tvrdi predsedavajući Predsedništva BiH iz reda Bošnjaka, Bakir Izetbegović.

Izetbegović je to rekao da na obeležavanju godišnjice osnivanja Armije BiH u Zenici istakavši da je članstvo BiH u EU 2025. godine realna mogućnost, iako za to nema naznaka u strategiji proširenja Unije na zapadni Balkan objavljenoj ranije ove godine.

Uprkos problemima, najvažnije je da su odgovori poslati u Brisel, rekao je Izetbegović i dodao da je u slučaju BiH kašnjenje u odnosu na druge države regije gotovo normalna pojava jer se do svega dolazi "mukotropnim usuglašavanjem" među partnerima u vlasti pa je potrebno puno strpljenja i kompromisa.

"Nova strategija EU za zapadni Balkan daje nam novu priliku da taj proces ubrzamo, da sustignemo naše susede i do 2025. godine ostvarimo punopravno članstvo u EU. Za to će nam biti potrebno više zajedničkog rada, a manje sebičnog politikantstva", kazao je Izetbegović.

Strategija proširenja EU ne nudi konkretne rokove, a 2025. godina ranije je spominjana kao razdoblje u kojemu je moguće da članicama Unije postanu Srbija i Crna Gora.

Članstvu bi nakon toga bile najbliže Makedonija i Albanija, dok je BiH s Kosovom na začelju tog kandidatskog popisa, prenela je sarajevska N1 tv.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) IMA LI SRBIJA ČEMU DA SE NADA?! Vučić i Merkel o Kosovu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track