SUD BiH ODLUČIO: Sarajevo neće Turskoj izručiti pristalicu Fetulaha Gulena
Foto: Reuters

NALAZI SE U TUZLI

SUD BiH ODLUČIO: Sarajevo neće Turskoj izručiti pristalicu Fetulaha Gulena

Bosna i Hercegovina -

Apelaciono odeljenje Suda BiH odbilo je zahtev Turske da joj Bosna i Hercegovina izruči Humejru Gokčen (25), koju Glavno republičko tužilaštvo iz Tire-Izmir sumnjiči da je član organizacije FETO propovednika Fetulaha Gulena, koju turske vlasti smatraju terorističkom organizacijom.

Sud BiH odbio je 7. marta da turskim vlastima izruči Gokčen, koja je privremeno nastanjena u Tuzli, jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke.

Gokčen je bila pod ekstradicionim merama, a nedavno joj je Sud BiH ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta, koja je bila na snazi gotovo godinu dana.

Iz Suda BiH pojasnili su da bi FETO trebalo smatrati terorističkom organizacijom samo ako takav status bude određen u skladu sa rezolucijama UN ili Saveta Evrope, što bi BiH kao njihov član bila dužna da primenjuje.

Turski premijer Binali Jildirim je, prilikom nedavne posete Sarajevu, izjavio da vlasti u BiH treba da spreče dalje delovanje "gulenista" u toj zemlji.

Binali Jildirim
Binali Jildirimfoto: AP

"Jedna od zemalja u kojoj deluju pristalice FETO je i Bosna i Hercegovina, gde posebno deluju u sektoru obrazovanja", naveo je turski premijer.

Mediji su ranije pisali da u Bosni i Hercegovini deluje nekoliko institucija koje se povezuju s Gulenom i Hizmetom, koje su u ovoj zemlji prisutne od 1997. godine.

Reč je, pre svega, o obrazovnim institucijama pod nazivom Bosna Sema, kojih ima 15, od predškolskih ustanova do univerziteta. Deluju u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli i Mostaru.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track