(VIDEO) DUDAKOVIĆA TAJNO JURILI 12 GODINA: Za akciju hapšenja znalo samo nekoliko ljudi! Saslušano preko 400 pripadnika Petog korpusa BiH!
Foto: Klix.ba, Profimedia

EFIKASNO

(VIDEO) DUDAKOVIĆA TAJNO JURILI 12 GODINA: Za akciju hapšenja znalo samo nekoliko ljudi! Saslušano preko 400 pripadnika Petog korpusa BiH!

Bosna i Hercegovina -

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je u Bihaću uhapsila Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH zbog ratnih zločina protiv Srba.

Da je akcija SIPA pomno pripremama dovoljno govori podatak da je više od 400 pripadnika Petog korpusa u poslednjih godinu dana dobilo poziv Tužilaštva BiH na saslušanje. Dudaković prilikom jutrošnjeg hapšenja nije pružao otpor, a kako saznajemo narušeno mu je zdravlje.

Tužilaštvo je od svih tražilo iskaze na pojedina ratna dešavanja. Tako su mahom u Tužilaštvo BiH pozivani pripadnici 503, 504, 510 i 517 brigade Petog korpusa.

Nakon posljdnjih presuda Haškog tribunala generalu VRS Ratku Mladiću i šestorci čelnika Herceg-Bosne pozivi su postalo još intenzivniji, posebno za borce iz Cazina.

Svedočenja se prema nekim informacijama najviše povezuju sa završnim operacijama Petog korpusa, pre svega akcijom "Sana 95".

Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije “Maestral”, navodi agencija Beta.

Očigledno je da su svi pozivi u Tužilaštvo BiH imali za cilj današnju akciju, koja je pomno pripremana.

Akcija hapšenja Dudakovića pripremana je nekoliko meseci u najvećoj tajnosti,

a kako informacije o njoj ne bi procurile, vodeći funkcioner SIPA je lično imenovao članove Tima koji su radili na dokumentovanju zločina za koje se tereti Dudaković i učestvovali u njegovom hapšenju. Nezvanično istraga protiv Dudakovića vođena je 12 godina.

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine.

Tokom operacije "Sana 95", vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus se sukobio sa snagama lojalnim Fikretu Avdiću, kao i Vojskom Republike Srpske.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track