(VIDEO) U BiH CVETA PROIZVODNJA ORUŽJA: Zvanično ovo su krajnji kupci, na listi i jedna zemlja regiona
Ilustracija, Foto: Profimedia

misterija

(VIDEO) U BiH CVETA PROIZVODNJA ORUŽJA: Zvanično ovo su krajnji kupci, na listi i jedna zemlja regiona

Bosna i Hercegovina -

BiH ima oružja i municije napretek. Osim preostalog iz proteklog rata čije količine nikada precizno nisu utvrđene, proizvode se haubice, puške, municija svih kalibara.

Proizvodi se i izvozi od Saudijske Arabije do Avganistana! U čijim rukama završava, može samo da se nagađa. Toliki je zamah u razvoju namenske industrije, da je Bakir Izetbegović uputio možda i najopasniju poruku posle Dejtona. "Proizvodićemo ga i za ne daj Bože".

Naravno, niko osim zvaničnika Republike Srpske nije reagovao.

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu ove godine (januar-mart) izvezla oružja i municije u vrednosti od oko 44,4 miliona maraka, piše BiznisInfo na osnovu podataka Spoljnotrgovinske komore BiH.

Od toga je najviše izvezeno u Avganistan, u vrednosti od 6 miliona evra. Time se Afganistan probio na prvo mesto izvozih tržišta BiH namenske industrije.

Odmah iza nalazi se Turska sa 5,9 milina evra, dok je u Saudijsku Arabiju izvezli oružja i municije u vrednosti od 3,5 miliona evra KM.

Od značajnijih tržišta tu su još Sjedinjene Američke Države sa 2,4 miliona evra i Hrvatska s milion evra.

Najznačajnija tržišta prošle godine bila su Saudijska Arabija , Avganistan, SAD, Turska i Egipat.

Uvoz oružja i municije u BiH znatno je manji od izvoza. Za celu prošlu godinu iznosio je oko 7 miliona evra dok je u prva tri meseca ove godine oko 1,6 miliona KM. Prošle i ove godine BiH je najviše oružja i municije uzvozila iz Srbije.

Kurir.rs/Depo.ba/RTRS

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track