(VIDEO) KAKVA IGRA SUDBINE: Istragu protiv generala Dudakuvića vodi ćerka Slavka Jovičića Slavuja kog su 1.334 dana mučili u zloglasnom Silosu!
Foto: Printscreen Facebook

pravda je dostižna

(VIDEO) KAKVA IGRA SUDBINE: Istragu protiv generala Dudakuvića vodi ćerka Slavka Jovičića Slavuja kog su 1.334 dana mučili u zloglasnom Silosu!

Bosna i Hercegovina -

Istragu protiv Atifa Dudakovića i još 12 uhapšenih u današnjoj akciji SIPA vodi tužiteljka Vedrana Mijović, ćerka Slavka Jovičića Slavuja, bivšeg odbornika SNSD-a u Parlamentu BiH, i jednogdan je od srpskih zatočenika u zloglasnom logoru “Silos”.

On je posle 1.334 dana provedena u sarajevskim paklu 19. januara 1996. godine razmenjen zajedno sa drugim zatvorenicima.

Psihički i fizički slomljen, sa 40 kilograma manje nego kad je uhapšen i zatvoren, Slavko je konačno pušten na slobodu. Iako je prošao golgotu sarajevskih logora, ostao je da živi u Sarajevu. U politiku je ušao da se bori za istinu o stradanju Srba i da se kazne krvnici iz logora.

Kad se i posle toliko godina priseti dana kada je ponovo počeo da živi, samo uzdahne. Jovičić često posećuje Sud BiH, gde je jedan od glavnih svedoka protiv krvnika iz sarajevskih logora. I ponovo na suđenjima prolazi u sećanjima životnu golgotu.

Ko je Vedrana Mijović

Vedrana Mijović je pravničku karijeru započela kao pripravnik u Osnovnom sudu u Rogatici, a potom se zaposlila u MUP-u Republike Srpske. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH Vedrana Mijović je pre sedam godina imenovana za tužiteljku u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, odakle je prešla u Tužilaštvo BiH. Mijović će biti tužilac upravo u predmetu protiv osmerice bivših pripadnika Armije BiH za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Bužima. Optužnica u ovom slučaju po 45 tačaka tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića.

"Silos je bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti. Ljudi su bili posmatrani kao životinje i korisni samo da rade stvari potrebne za vojsku. Niko vas tu nije gledao kao čoveka, samo je bilo važno da se uradi planirani posao. Iako smo pokušavali da radimo, tukli su nas i vršili nuždu po nama" - priča Jovičić

" Teško je o tome pričati. Ja sam u maju 1992. godine odveden iz svoje kuće u “Silos”, gde sam zadržan zajedno s drugim muškarcima srpske nacionalnosti - priseća se Slavuj za “Novosti” crnih dana svoga života.

On kaže da su u “Silosu” bili zatvoreni muškarci od 14 do 90 godina i 11 žena, od kojih jedna u šestom mesecu trudnoće. Kroz logor “Silos” prošlo je, prema mojim saznanjima i evidenciji, više od 600 srpskih civila, uglavnom sa područja Pazarića i Tarčina.

Dodaje da su logoraši, osim svakodnevnih fizičkih zlostavljanja i prebijanja, mučeni i - kaznom glađu.

"Molio sam jednog čuvara da me ubije. Tada sam sebi dao zadatak da ću, ako preživim, pričati istinu, a nekada sam molio Boga da se neko smiluje i da me ubije, kako bi mi prekratio patnje". priseća se Slavuj, i eto sudbine da upravo istragu o ratnim zločincima sada vodi njegova ćerka.

Kurir.rs/Novosti

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track