Najnovije vesti

REAKCIJE IZ RS NA PUŠTANJE DUDAKOVIĆA: Jadan je svaki Srbin koji završi u sudu BiH! Nema više poverenja u pravosuđe u Sarajevu!
Foto: Profimedia, RTRS

KRVNIK NA SLOBODI

REAKCIJE IZ RS NA PUŠTANJE DUDAKOVIĆA: Jadan je svaki Srbin koji završi u sudu BiH! Nema više poverenja u pravosuđe u Sarajevu!

Bosna i Hercegovina

Atif Dudaković i ostalih 12 pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH, koji su uhapšeni pre dva dana zbog ratnih zločina nad Srbima, napustili su Sud BiH u nedelju u kasnim popodnevnim časovima.

Po izlasku, Dudaković i ostali nisu se obraćali prisutnim medijima, a njihovi advokati izrazili su zadovoljstvo ovom odlukom. Umesto pritvora, određene su im mere zabrane kontaktiranja direktno ili preko posrednika sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju "Sana 95" na području opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

 

Osumnjičenima se zabranjuje i kontaktiranje sa medijima o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja. Policijske stanice u Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i Ključu pratiće sprovođenje ovih mera.

 

Postupajući Tužilac Vedrana Mijović nije se oglašavala.

Odluka Suda BiH da odbije zahtev za određivanje pritvora za Dudakovića i ostale osumnjičene za brutalne zločine nad Srbima pokazuje kakva je farsa BiH pravosuđe, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, i dodaje, da se to očekivalo, nakon što je Dudaković bez lisica ušetao u Sud BiH.

 

"Sud nije smeo da presudi, naprosto jer se boji muslimanske javnosti u Sarajevu koja bi sigurno izložila sud stravičnim pritiscima i oni predupređuju takvo nešto. Očekivano je da bude takva odluka, nakon što je slobodno ušao u Sud, mahao kao da drži neki politički skup, očekivano je i da slobodno izađe", naveo je Dodik.

Republika Srpska kivna je zbog odluke Suda, kaže Dodik, i poručuje da se više ne može verovati BiH pravosudnim institucijama.

"Najbolje bi bilo da se razmišlja da se donese zakon i odbaci Sud i Tužilaštvo BiH u Republici Srpskoj, kao i OBA koja radi protiv naših interesa", rekao je Dodik, i dodao, da će stranci opet reći da treba pustiti pravosuđe da radi svoj posao, "a to je licemerno, jer su imali 12 godina i dokaze, a samo je neko trebalo da prepozna tog zločinca koji je rekao: Palite sve srpsko i pobijte".

Reagovanje je završio rečenicom da je jadan svaki Srbin koji završi u Sudu BiH.

 

U Republičkom centru za istraživanje rata kažu da je postojalo više nego dovoljno elemenata da se odredi pritvor Dudakoviću i ostalim osumnjičenim. U pitanju su dupli standardi - kada se Srbi hapse određuju se pritvor, a Bošnjaci se puštaju da se brane sa slobode.

"Posebno, ako imamo činjenicu da je Dudaković pre godinu i po dana boravio u arhivu OS BiH i na taj način pokušao da utiče na samu istragu i zato postoji bojazan da može da direktno da utiče i na svedoke. Na ovaj način se šalje poruka straha svim svedocima koji su odlučili da svedoče o zločinima Dudakovića i 5. korpusa nad srpskim narodom", naglasio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra.

 

Novinska agencija SRNA prenosi da Tužilaštvo BiH na ročištu za određivanje mera Dudakoviću i ostalim osumnjičenim nije prezentovalo ključni dokaz - postojeći video-snimak na kojem Dudaković naređuje streljanje zarobljenika.

 

Izvor Srne rekao je da postoje indicije da je snimak ukraden, odnosno namerno uklonjen iz dokaznog materijala Tužilaštva. Iz Tužilaštva BiH nisu reagovali na ovu informaciju.

 

U Srpskoj očekuje pravdu za srpske žrtve

 

Za razliku od bošnjačke javnosti, političara, medija, nevladinog sektora, pa čak i Islamske zajednice koji traže slobodu za uhapšene i pravdaju ratni put Atifa Dudakovića i Petog korpusa, time i brojne zločine nad srpskim civilima i vojnicima, ali i Bošnjacima u AP Zapadna Bosna, u Srpskoj očekuju pritvor i pravdu za srpske žrtve.

U Srpskoj očekuju da će suđenje Dudakoviću i ostalim optuženim za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Krajini biti pošteno i bez pritisaka na svedoke.

"Nije slučajno da su Dudaković i njegovi saradnici uhapšeni pre par dana. Postoji zaista jedan broj određenih dokaza koji moraju na jedan poseban pravosudni način da tretiraju Atifa Dudakovića i sve zločine koje je on počinio, ne samo nad Srbima, već i Bošnjacima", kaže Vukota Govedarica, predsednik SDS.

 

Igor Crnadak, potpredsednik PDP, kaže da očekuje da svaki zločin dobije "ime i prezime" i da taj proces bude nastavljen i da ne staje dok ne bude završen.

Dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da floskula da su oni koji su navodno branili BiH od agresije bezgrešni, oslobođeni odgovornosti za ratni zločin, potpuno izvrnuta i ne može da donese nikakvo dobro.

 

"Svako ko je počinio ratne zločine mora na jednak način da odgovara, jer selektivna pravda nije pravda, ona je najveća nepravda, jer izaziva ogromno ogorčenje. Naći će se pošteno sudsko veće i uraditi sve u skladu sa sudijskim principima kako treba", kaže Lukić.

Dok se u Srpskoj i pored brojnih dosadašnjih razočaranja nadaju da će BiH pravosuđe izdržati medijski i politički pritisak i kroz sudski proces dokazati krivicu Dudakovića i ostalih, u Bihaću je za sutra najavljen skup podrške ratnom generalu tzv. ARBiH i ostalim pripadnicima Petog korpusa.

 

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...