Najnovije vesti

(VIDEO) DRUGE SU OSUĐIVALI ZA MNOGO MANJE: Zapisnik sa saslušanja Dudakovića otkrio jeziva svedočenja, ali je krvnik ipak pušten na slobodu
Foto: Profimedia, RTRS

nema pravde

(VIDEO) DRUGE SU OSUĐIVALI ZA MNOGO MANJE: Zapisnik sa saslušanja Dudakovića otkrio jeziva svedočenja, ali je krvnik ipak pušten na slobodu

Bosna i Hercegovina

RTRS je u posedu Zapisnika sa ročišta o određivanju pritvora Atifu Dudakoviću. U Zapisniku su opisi događaja, u kojima ratni komandant Petog korpusa naređuje likvidacije srpskih vojnika i civila.

Detaljano su opisani zločini nad Srbima u četiri zapadno-krajiške opštine i Bošnjacima iz tadašnje Autononme Republike Zapadna Bosna. Iako je Sud utvrdio osnov sumnje, to sudiji Darku Samardžiću nije bilo dovoljno da Dudakoviću odredi pritvor.

 

U najupečatljivijim delovima Zapisnika, nekadašnji saborci opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, kako svedoče, lično naredio ubistva srpskih vojnika i civila.

"Dolaskom u Ramiće, pripadnici Petog korpusa su našli ranjenog vojnika Vojske Republike Srpske, kojeg su donijeli pred Atifa Dudakovića i rekli da ga više ne mogu nositi, jer puno krvari. Dudaković je naredio Huseinu Balagiću da ranjenog vojnika ubije, što je ovaj i učinio pucnjem iz vatrenog oružja. U istom mestu, Dragan Dujković iz Zvorničke brigade se predao pripdanicima Petog korpusa. Dudaković ga je kratko ispitao, a zatim naredio da bude ubijen. U zarobljenika je pucao Ejub Koženjić zvani Zajko iz 510. brigade, pucajući iz vatrenog oružja".

 

U Zapisniku su imena nekoliko desetina srpskih civila koje su Dudakovićeve jedinice ubile u selima opštine Bosanski Petrovac. Detaljano su opisane i likvidacije nekoliko grupa vojnika i civila kod nekadašnjeg motela u ovom gradu.

 

“U prepodnevnim satima, iza tadašnjeg motela, Atifu Dudakoviću je dovedeno sedmoro civila srpske nacionalnosti. On je trojici svojih pratilaca naredio da ubiju zarobljenike. To su ovi i učinili pucajući iz vatrenog oružja”.

 

Sudiji su predočena i svedočenja o likvidacijama zarobljenih vojnika, lojalnih Fiktetu Abdiću. Detaljno je opisana i tortura kojoj su bili izloženi Arif Vuković i Adis Šabić. Potpuno goli, uz brojna zlostavljanja, voženi su na haubi vojnog automobila od Izačića do Bihaća.

"Ruke su im vezali na leđa, da ne mogu zakloniti gola tela. Vezali su ih opasačem za vrat, povremeno zaustavljali vozila i vodali kao pse, pred građanima. Tukli su ih i polevali alkoholom. U takvom stanju su ih dovezli Atifu Dudakoviću pred jedan ugostiteljski objekat u Bihaću”.

 

Ovi i brojni slični navodi iz Zapisnika Sudu nisu bili dovoljni da Dudakoviću odredi meru pritvora. Odluka je utoliko nelogičnija što je Sud u ovom slučaju utvrdio osnov sumnje. Kako tek opravdati procenu da Dudaković neće uticati na svedoke, ako je poznato da su oni pripadnici Korpusa kojim je komandovao?

 

Kurir.rs/RTRS

Foto: Profimedia/RTRS

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...