Najnovije vesti

DODIK NA OBELEŽAVANJU GODIŠNJICE STRADANJA SRBA: Moramo biti jedinstveni i da očuvamo Srpsku i Srbiju!
Foto: RTRS

23 GODINE OD AKCIJE BLJESAk

DODIK NA OBELEŽAVANJU GODIŠNJICE STRADANJA SRBA: Moramo biti jedinstveni i da očuvamo Srpsku i Srbiju!

Bosna i Hercegovina

U Gradiški je danas obeleženo 23 godine od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da Srbi moraju biti jedinstveni i, kako je naveo, čuvati dve države - Srpsku i Srbiju.

"Ako nemamo državu, nismo slobodni. U kakvom teškom položaju su Srbi najbolje vidimo u Federaciji BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i samoproglašenom Kosovu", rekao je Dodik nakon pomena i polaganja venaca kod spomen-ploče srpskim žrtvama zapadne Slavonije ispred Crkve Presvete Bogorodice.

Istakao je da je neophodno čuvati Republiku Srpsku koja je stvorena kao vapaj za slobodom, u kojoj danas žive i Srbi proterani iz zapadne Slavonije.

"Moramo biti jedinstveni, jer ne postoje bosanski i hrvatski Srbi", poručio je Dodik.

Podsetio je da za srpske žrtve još nema pravde, što je vidljivo iz slučaja hapšenja nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, koji nije zadržan u pritvoru iako postoje relevantni dokazi da je počinio ratne zločine nad Srbima.

foto: RTRS

"Zato je potrebno da jačamo našu Republiku i ne smemo popustiti ni na jednom mestu. Srpska je danas stabilna i verujem u njenu budućnost", naglasio je Dodik, prenela je Radio-televizija RS.

Predsednik Srpske je napomenuo da se godinama u Gradišci daje pomen stradalim Srbima iz zapadne Slavonije i da to ne sme prestati.

"Srbi iz zapadne Slavonije proterani su u zločinačkoj akciji Hrvatske", rekao je Dodik i istakao da o karakteru te akcije govori i činjenica da je među ubijenim bila i dvogodišnja devojčica ubijena u bakinom naručju", rekao je on.

Podsetio je i da su Srbi, koji su branili Evropu od Osmanlija, na tragičan način u prošlom veku stradali u Hrvatskoj.

"Naša stratišta su Jasenovac, Jadovno, Pag, Šušnjari...Srbi su u prošlom veku bili veliki stradalnici koji ne smeju zaboraviti svoje žrtve. Zato neka žive Republika Srpska i Srbija!", poručio je Dodik.

Vence su kod spomen-ploče srpskim žrtvama zapadne Slavonije položili Dodik, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar prosvete i kulture Dane Malešević, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, vicekonzul Srbije u Banjaluci Perica Nikolić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, porodice srpskih žrtava, predstavnici Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije, Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i opštine Gradiška.

Potom su vence u Savu spustili Dodik, Ivanić, ministri, narodni poslanici, predsednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Protiv Srba iz zapadne Slavonije, kojih je bilo oko 15.000, te 1995. godine krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a ova oblast bila je pod zaštitom UN.

Prema podacima "Veritasa", među 283 ubijenih i poginulih bilo je 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni.

Snage UN, na vreme upozorene od hrvatskih generala, povukle su se prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru.

Za ubijanje i proterivanje Srba u akciji "Bljesak" hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...