(VIDEO) POČEO 3. JAHORINA EKONOMSKI FORUM! DODIK: Regionalna saradnja je prioritet BRNABIĆEVA: Samo napred, prošlost ne sme da diktira budućnost!

400 učesnika

(VIDEO) POČEO 3. JAHORINA EKONOMSKI FORUM! DODIK: Regionalna saradnja je prioritet BRNABIĆEVA: Samo napred, prošlost ne sme da diktira budućnost!

Bosna i Hercegovina -

Otvaranju su prisutvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, zvaničnici Vlade Srpske, kao i predstavnici privrednog života regiona.

Dvodnevni Forum organizuje Udruženje ekonomista Srpske sa Savezom ekonomista Srbije, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Milorada Dodika, i okupio je više od 400 učesnika - predavača, predstavnika vlasti, finansijskih institucija, diplomata.

Obraćajući se na otvaranju foruma, Dodik je istakao da će ovaj forum biti posvećen temi regionalne saradnje.

"Regionalna saradnja predstavlja vrhunac naših odnosa", rekao je Dodik i dodao da ga posebno raduje što najviši predstavnici Srbije učestvuju na forumu. Dodik je naveo da je u Srpskoj povećana proizvodnja i da je evidentan privredni rast, a kao problem je izdvojio odlazak mladih, stručnih ljudi iz sviih zemalja bivše Јugoslavije.

foto: RTRS

Premijerka Srbije Ana Brnabić, izrazila je zahvalnost predsedniku Srpske što joj je ukazana prilika da učestvuje na ovom forumu i zadovoljstvo što je tu i Savez ekonomista Srbije. Ona je istakla da je cilj ovogodišnjeg foruma odgovor na mnoge privredne i ekonomske izazove koji se dešavaju u svim zemljama regiona.

"Bez obzira na izazove, pokazali smo određeni novo stabilnosti ali svakako ima prostora za još napredovanja, dodala je Brnabićeva i istakla: "Tržište BiH ostaje veoma otvoreno za kompanije iz Srbije." Ona je takođe upozorila da lideri zemalja u regionu ne smeju dozvoliti da prošlost diktira budućnost.

"Iza nas su godine velikih izazova, nerazumevanja, privrednog urušavanja i stradanja naših naroda. Mora postojati razumevanje i politička volja svih strana za intenziviranje saradnje, umesto da se proces koči akcentovanjem brojnih otvorenih bilateralnih pitanja", smatra Brnabićeva.

Dragan Čović, član Predsedništva BiH naveo je da region ima tri šanse za razvoj na koje se treba fokusirati: integracije, inovacije i investicije.

"Najvažnije je da budemo spremni sami među sobom za procese koji nam predstoje, a zatim sa našim komšijama, a onda regionom, kako bi postali deo Evropske unije", istakao je Čović.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track