(VIDEO) SEĆANJE NA ŽRTVE: Parastosom obeleženo 26 godina od stradanja u Dobrovoljačkoj
Foto: Youtube/Printscreen

U MIJEVIĆIMA

(VIDEO) SEĆANJE NA ŽRTVE: Parastosom obeleženo 26 godina od stradanja u Dobrovoljačkoj

Bosna i Hercegovina -

Služenjem parastosa u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu počelo je obeležavanje 26 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i delegacija parlamenta Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, članovi porodica stradalih i brojni građani.

Prema programu, posle parastosa, biće položeni venci na Spomen-krstu.

Ovaj događaj od prošle godine obeležava se u Miljevićima, umesto na mestu gde se napad dogodio, da bi se izbeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine kolonu JNA napali su pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH.

U tom napadu život su izgubila 42 vojnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbednost vojnika garantovao tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog, jer je pravosuđe BiH ostalo nemo na dokaze i na primedbe srpske strane da je u Sarajevu tokom rata bilo 126 logora, kao i da je u tom gradu stradalo oko 3.200 civila srpske

nacionalnosti.

Kurir.rs/Atvbl.com Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track