HRVATI I BOŠNJACI U KLINČU: Nema dogovora o Izbornom zakonu IZETBEGOVIĆ: Idemo na Venecijansku komisiju
Foto: Klix.ba/K.S.

JABUKA RAZDORA

HRVATI I BOŠNJACI U KLINČU: Nema dogovora o Izbornom zakonu IZETBEGOVIĆ: Idemo na Venecijansku komisiju

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Čelnici stranaka PSBiH iz FBiH ni na poslednjem maratonskom sastanku nisu dogovorili principe izmena Izbornog zakona uz sprovođenje presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a lider SDA Bakir Izetbegović tvrdi da ništa nije izgubljeno, da izmene mogu da budu usvojene do 5. oktobra, kao i da će biti angažovana Venecijanska komisija.

"Ona će dati ocene na ranije predloge i na neke elemente koji su u međuvremenu spominjani, a s aspekta evropskih standarda, našeg Ustava, Konvencije o ljudskim pravima", rekao je predsednik SDA.

Čelnici SDA, HDZ, SDP i DF, Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nermin Nikšić i Željko Komšić i Damir Arnaut ispred SBB, sastali su se juče u rezidenciji američke ambasadorke Morin Kormak, a neki poslanici iz BiH parlamenta kažu da je ovo diplomatsko predstavništvo u BiH postalo "event agencija".

foto: Printscreen YouTube/Ladies in

Čelnici BiH stranaka razgovarali su u rezidenciji američke ambasadorke Morin Kormak

"Svi su ostali pri svojim stavovima. HDZ uporno ostaje pri tome da uporedo treba rešavati i pitanje Predsedništva BiH, sa čim se mi ostali ne slažemo. Angažovaćemo Venecijansku komisiju da bi dala ocene na ranije predloge i na neke elemente koji su u međuvremenu spominjani, a s aspekta evropskih standarda, našeg Ustava, Konvencije o ljudskim pravima...", rekao je Bakir Izetbegović novinarima i dodao da će prvi sastanak biti održan u roku od sedam do 10 dana, kao i da međunarodna zajednica insistira da bh. lideri sami dođu do dogovora.

"Nije ništa izgubljeno jer izmene izbornog zakona mogu biti usvojene do 5. oktobra", poručio je Izetbegović.

Željko Komšić kaže da nije optimista.

foto: Klix.ba/K.S.

"Ovde se dešava sudar koncepata. Jedan zastupa Dragan Čović, a drugi je bliži građanskom modelu. Tako ćemo teško doći do dogovora... Želimo da se Venecijanska komisija oglasi o odluci Ustavnog suda, ali i o stavovima koji se iznose u ovim pregovorima", rekao je on i dodao da izostanak dogovora ne znači ništa u ustavno-pravnom smislujer ne postoje zakonske praznine.

"Druga je stvar ako neko poželi da napravi politički problem - blokadu institucija. Ta odluka je u rukama HDZ", zaključio je Komšić.

Centralna izborna komisija BiH će 8. maja raspisati opšte izbore u BiH u skladu sa važećim Izbornim zakonom BiH i u skladu sa trenutnim ustavima, preneo je portal Kliks.

Kurir.rs/Tanjug/Klix.ba

Foto: Klix.ba/K.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track