ERDOGAN UZNEMIRIO DIPLOMATE U BiH: Austrija protiv njegovog mitinga u Sarajevu, čeka se Nemačka
Foto: Beta, AP

OPASNO

ERDOGAN UZNEMIRIO DIPLOMATE U BiH: Austrija protiv njegovog mitinga u Sarajevu, čeka se Nemačka

Bosna i Hercegovina -

Ambasada Austrije u BiH bi kritički preispitala najavljenu pedizbornu aktivnost turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu, a Ambasada Nemačke u nije želela da se izjašnjava o tom pitanju.

Stav austrijske Ambasade u BiH je da to da li političari neke druge države smeju ili ne voditi izbornu kampanju u nekoj državi podleže suverenoj odluci te države i podsećaju da Austrija nije dala dozvolu turskom predsedniku da vodi izbornu kampanju u u toj zemlji.

"Kao ni brojne druge države članice Evropske unije, ni Austrija nije dozvolila turskom Predsedniku da vodi izbornu kampanju u Austriji. U jednoj multietničkoj i multireligijskoj zemlji, kao što je Bosna i Hercegovina, aktivnosti koje deluju razdvajajuće u pogledu jedinstva zemlje, kao i vršenje uticaja iz inostranstva koje nije uvek korisno, treba kritički preispitati. Ovo naročito vredi za osobe i države za koje se ne može reći da su u skladu sa evropskim vrednostima", saopšteno je za portal Klix.ba iz austrijske Ambasade u BiH.

Iz Ambasade Nemačke u BiH za Klix.ba su kazali da se ne izjašnjavaju o posetama i javnim nastupima stranih državnih čelnika i predsednika vlada u Bosni i Hercegovini.

U Turskoj će 24. juna biti održani vanredni parlamentarni i predsednički izbori, a Redžep Tajip Erdogan je najavio da će predizborni miting održati 20. maja u Sarajevu s obzirom na to da su mu Austrija, Nemačka i Holandija, iz bezbednosnih razloga, zabranile takva okupljanja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track