IZ FOČE BICIKLIMA KRENULI NA POKLONJENJE SVETOM VASILIJU OSTROŠKOM: Uz druženje i priču stigne se bez teškoća, a napor se gore odmah zaboravlja!
Foto: Radio Foča

SVETINJA

IZ FOČE BICIKLIMA KRENULI NA POKLONJENJE SVETOM VASILIJU OSTROŠKOM: Uz druženje i priču stigne se bez teškoća, a napor se gore odmah zaboravlja!

Bosna i Hercegovina -

Na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, na put duži nešto više od 130 kilometara, danas je iz Foče krenulo 15 biciklista iz Srpske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Drugu godinu zaredom, pokloničku vožnju u manastir Ostrog organizovali su biciklisti okupljeni u organizaciju "Foča tur".

"Zadovoljstvo je imati priliku voziti zajedno i ovo je nešto što uzdiže naš duh i biciklistički i moralni i u svakom pogledu. Svi smo spremni i u dobroj kondiciji“, kaže Jelena Simović, član "Foča tura".

Najstariji učesnik, poznati maratonac iz Slovenije, šezdesetšestogodišnji Rajko Stevanović kaže da u jednoj godini pretrči više od 6.000 kilometara, a da kilometre koje pređe biciklom i ne broji, pa se za njega ova biciklistička vožnja može nazvati lakšim treningom.

foto: Radio Foča

"Svakog dana pretrčim 20 kilometara, nije važno kakvo je vreme, da li pada kiša ili sneg i koliko je hladno, a biciklom sam za jedan dan najviše prešao 210 kilometara. U Sloveniji sam prošle godine učestvovao na četiri maratona i na sva četiri pobedio, a Beogradski maraton sam istrčao za tri sata i 23 minute", kaže Stevanović, koji je rodom iz Zavaita kod Foče, a u Sloveniji živi već duće od četiri decenije.

Dušan Masoničić iz Sutomora u Crnoj Gori i ove godine se pridružio fočanskim biciklistima na putu do najveće srpske svetinje.

foto: Radio Foča

"Jeste naporno, ali uz druženje i priču i pomalo odmora stigne se bez teškoća, a napor se gore odmah zaboravlja. Ostrog je najveća svetinja na ovim prostorima i tu dolaze vernici svih vera da se poklone Svetom Vasiliju. Najteža deonica je od granice, kroz tunele pored Pivskog jezera dok se ne savalda uspon iza Plužina“, priča Masoničić, koji je u Foči završio Medicinski fakultet.

Student Bogoslovskog fakulteta Dragan Nikolić iz Kragujevca kaže da je iskustvo vožnje od Foče do Ostroga nezaboravno.

foto: Radio Foča

"Prošle godine je bilo prelepo, fascinantno, rečima se ne može opisati i svakome bih preporučio ovu vožnju. Drugačiji je osećaj, umesto autom, doći pod Ostrog biciklom, a ja nameravam iduće godine da na dva točka pređem put od Kragujevca do Ostroga dug 450 kilometara“, kaže Nikolić.

Prvi put biciklom je pod Ostrog krenuo i Velibor Lalović iz Kalinovika.

"Kao Srbinu pravoslavcu ovo putovanje mi mnogo znači", rekao je Lalović.

Biciklisti su za Ostrog krenuli ispred spomenika poginulim borcima i civilima iz poslednjeg rata, uz zajedničku molitvu i blagoslov proteojereja stavrofora Darka Đoga.

Kurir.rs/ Radio Foča

Foto: Radio Foča

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track