DANAS BI IMALI PO 26 GODINA: Obeležena godišnjica stradanja 12 beba u Banjaluci, JEZIVA SVEDOČENJA OČAJNIH MAJKI!
Foto: RTRS

zločin bez kazne

DANAS BI IMALI PO 26 GODINA: Obeležena godišnjica stradanja 12 beba u Banjaluci, JEZIVA SVEDOČENJA OČAJNIH MAJKI!

Bosna i Hercegovina -

Služenjem parastosa i polaganjem cveća kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je obeleženo 26 godina od stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava i zabrane Saveta bezbednosti UN za letove iznad BiH.

Sekretar Udruženja "12 beba", Željka Tubić, rekla je novinarima da Udruženje u radu ima podršku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i ministarstava.

foto: RTRS

"Uverena sam da će u narednom periodu nešto biti pokrenuto u vezi sa ostvarivanjem naših prava, jer smo mi kao majke stradale dece, koje čine ovo Udruženje, nemoćne da tužimo Savet bezbjednosti UN", istakla je Tubićeva.

Dragoslava Јaćimović iz Dervente, majka jedne od preminulih beba, rekla je novinarima da se porodila u Prnjavoru i da je njena beba bila prebačena u Banjaluku, ali je, nažalost, preminula 5. juna 1992. godine.

"Јako su bili bolni trenuci saznanja da mi je beba preminula. Pre nego što će moja beba preminuti bilo je apela da se dostavi kiseonik u Banjaluku, ali od toga nije bilo ništa", kaže Јaćimovićeva. Ta nesrećna majka kaže da i danas oseća veliko ogorčenje prema onima koji snose odgovornost za stradanje 12 beba.

foto: RTRS

"Osim toga što danas imam dva sina, uvek osjećam tu prazninu, jer mi uvek nedostaje to dete na svakoj maturi, rođendanu, slavi, jer mi nije kompletna porodica", poručila je Јaćimovićeva.

Cvijeće su položili roditelji 12 beba, predstavnici republičke i banjalučke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Poštu banjalučkim bebama danas će kod spomen-obeležja "Život" odati predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

foto: RTRS

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, da bi usledila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna 1992. u Banjaluci je umrlo 12 beba, koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice. Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za ceo život.

Povodom 26 godina od ove velike tragedije za srpski narod, Organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka rekonstruisala je spomen-obeležje "Život", podignut u znak sećanja na "12 zvezdica".

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track