NASER ORIĆ PONOVO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Ukida se prvostepena oslobađajuća presuda, suđenje se ponavlja
Foto: BETA/ HINA/ FENA/ Almir Razic

više povreda postupka

NASER ORIĆ PONOVO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Ukida se prvostepena oslobađajuća presuda, suđenje se ponavlja

Bosna i Hercegovina -

Apelaciono odeljenje Suda BiH ukinuće prvostepenu oslobađajuću presudu muslimanskom ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću.

Odlično obavešteni izvor iz pravosuđa BiH kratko je objasnio da su tokom prvostepenog suđenja utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, i da će žalba Tužilaštva BiH biti prihvaćena, saznaje Srpskainfo.

"Suđenje Oriću će biti ponovljeno" dodao je izvor iz pravosuđa BiH.

Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, izjavio je da bi ukidanje oslobađajuće presude bila jedina razumljiva odluka.

"Prvostepena presuda prema kojoj je Orić oslobođen je katastrofalna" ocenio je Kojić i dodao da se i pored svega, u narednom periodu treba utvrditi ko je i na kakav način uticao na postupak protiv Orića i svedoke tužilaštva da promene svoje iskaze.

foto: BETA/ HINA/ FENA/ Almir Razic

"Neophodno je utvrditi zašto su svedoci dali lažne iskaze, jer je jedna od izjava bila lažna, ona tokom istrage ili ona tokom sudskog postupka u Sudu BiH. Dakle, potrebno je utvrditi čija je to odgovornost kako ne bi dolazilo do sunovrata predmeta" naveo je Kojić.

Prema njegovoj oceni, sudsko veće Suda BiH koje je oslobodilo Orića u prvostepenom postupku, imalo je i pored promene iskaza poedinih svedoka, dovoljno dokaza da osude Orića za počinjena ubistva i izreknu mu odgovarajuću sankciju u skladu sa zakonom.

foto: BETA/ HINA/ FENA/ Almir Razic

Podsetimo, tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH je u avgustu 2015. godine, nakon višemesečne istrage koja je sprovedena u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP RS, podigao optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Orić i Muhić optuženi su da su tokom rata u BIH i oružanog sukoba između takozvane Armije BiH i Vojske RS, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovednika i pripadnika snaga takozvane Armije BiH, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Nakon što Apelaciono odeljenje Suda BiH ukine prvostepenu presudu, čitav postupak bi se mogao odvijati u dva pravca.

"Nakon ukidanja presude postupak će ili biti vraćen istom sudskom veću koje je prethodno oslobodilo Orića ili će Apelaciono odeljenje sprovesti ovaj postupak i na kraju doneti odluku" objasnio je izvor iz pravosuđa BiH.

Kurir.rs / Istinito.com

Foto: BETA/ HINA/ FENA/ Almir Razic

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) RATNI ZLOČINAC SALUTIRA SRPSKIM CARINICIMA I ULAZI SLOBODNO U SRBIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track