MEŠTANI MANJAČE ZABRINUTI: Otrovali su nas svakako, ali ako NATO ovde održi vojne vežbe s osiromašenim uranijumom, dokrajčiće nas!
Foto: Ministarstvo odbrane BiH

NIKO IM NE ODGOVARA

MEŠTANI MANJAČE ZABRINUTI: Otrovali su nas svakako, ali ako NATO ovde održi vojne vežbe s osiromašenim uranijumom, dokrajčiće nas!

Bosna i Hercegovina -

Mogućnost da vojni poligon na Manjači bude meta aviona A-10, koji koristi municiju sa osiromašenim uranijumom, izazvala je negodovanje meštana ovog kraja. Oni smatraju nedopustivim izvođenje vojnih vežbi koje bi ih trajno ugrozile, ali od nadležnih još nisu dobili odgovor.

Na vojnom poligonu na Manjači sledeće godine trebalo bi da bude izvedena zajednička vojna vežba američke vojske i Oružanih snaga BiH.

Samo nekoliko kilometara dalje nalazi se zaselak Kadijina Voda, čiji mještani žive od poljoprivrede i ne mogu da se pomire sa činjenicom da, ako bude upotrebljavana municija sa osiromašenim uranijumom, zemlja na kojoj žive može da bude zatrovana milijardama godina. Samim tim, bi bilo ugroženo njihovo i zdravlje njihovih porodica.

foto: Printscreen RTRS

Sava Milašinović

"Otrovali su nas svakako, pa s ovim žele da nas dokrajče. Zar stranci nigdje nemaju drugdje da izvode vježbe nego da dođu ovdje, u bivšu Јugoslaviju?", pita meštanka Kadijine vode Sava Milašinović.

I Špiro Milašinović ima slučno mišljenje. Kaže da ako se to desi ništa više neće biti isto: "Mi smo navikli na čist vazduh, dobru vodu i prirodu. Znate li šta bi to značilo za nas?"

foto: Printscreen RTRS

Ako građani budu bojkotovali vežbu, rizik će morati da preuzmu oni koji će omogućiti njeno eventualno izvođenje, upozorava član Komisije za bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić. Iako Predsedništvo BiH još nije razmatralo i usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi, Majkićeva tvrdi da su pripreme za spornu vojnu vežbu već počele.

foto: Printscreen YouTube/TV1

Dušanka Majkić: Prepreme za NATO vežbu su već počele

"Prva faza je krenula u martu ove godine i traje do kraja godine. Radi se o obuci oficira Oružanih snaga BiH, a druga faza počinje u martu 2019. godine", ističe ona.

RTRS navodi da je od više zvaničnika tražio odgovor na pitanje da li je izvođenje vežbe izvesno, kako i uz čije odobrenje, ali da im niko nije odgovorio. Samo im je potvrđeno da će Predsedništvo u septembru razmatrati Plan međunarodnih vojnih vežbi.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Ministarstvo odbrane BiH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track