DODIK: Otmu Kosovo, pa pričaju da nema promena granica! Neka zaborave na to!
Foto: Fonet

DOGOVOR UMESTO SILE

DODIK: Otmu Kosovo, pa pričaju da nema promena granica! Neka zaborave na to!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da treba afirmisati princip prava naroda na samoopredeljenje, jer granice nisu Bogom dane.

Dodik je naveo da ne traži da se granice nasilno menjaju, već kroz dogovor između naroda, te je ocenio da će se i konstelacija odnosa menjati, jer svet nije isti kao pre deset godina.

"Oni otmu Kosovo od Srbije, nas usmere na neuspešnu BiH i onda pričaju o tome kako nema promene granice. Naravno, to treba prepustiti istoriji i vremenu, u ovom trenutku deluje da nema promene", rekao je Dodik za Politiku.

On je naglasio da međunarodni faktor skrnavi način odlučivanja, na šta će morati da zaborave, te da za BiH nema nijednog važnijeg pitanja od toga da se oslobodi protektorata. To mora da se uradi da bi se sačuvala bilo kakva priča o BiH.

Predsednik Srpske smatra da je aktuelna garnitura predstavnika Srba u Sarajevu bila loša za Republiku Srpsku.

"Umesto da su Republiku Srpsku predstavljali u Sarajevu, oni su pritiskali Srpsku u ime Sarajevo, bez konsultacija sa nama", objasnio je i dodao da su aktuelni srpski predstavnici prihvatilu kritike stranaca, koji od organa BiH žele da naprave institucije nadređene Srpskoj i njenim institucijama. Dodik, sa svoje strane, želi da sveukupna srpska državna i politička elita postigne konsenzus o tome da je cilj ujedinjenje, ali isključivo na miran način i dogovorom, jer bez mira ništa nema smisla.

Dodik, koji je kandidat SNSD za srpskog člana Predsjedništva BiH, rekao je ranije da ide u Sarajevo ide da ojača snagu Republike Srpske, da to ne znači nikaku promenu njegove politike, te da će sve što bude radio biti podređeno interesima Srpske i srpskog naroda. On smatra da bi najbolji odnos Sarajeva i Banjaluke bio da se raziđu i da svako ima svoju državu.

"Moramo da se patimo i patićemo se, jer mir nema cenu. Trpljenje šikaniranja Srba u BiH može da se opravda samo očuvanjem mira", rekao je Dodik.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track