Najnovije vesti

MAJSKI MASAKR ZENIČKOG KORPUSA PROĆI ĆE NEKAŽNJENO: U optužnici protiv Mahmuljina izostavljeno svirepo ubistvo 56 Srba (VIDEO)
Foto: RTRS

JEDAN OD NAJVEĆIH ZLOČINA U RATU

MAJSKI MASAKR ZENIČKOG KORPUSA PROĆI ĆE NEKAŽNJENO: U optužnici protiv Mahmuljina izostavljeno svirepo ubistvo 56 Srba (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Tužilaštvo BiH u optužnici protiv Sakiba Mahmuljina izostavilo je, tačnije uopšte nije uvrstilo, jedan od najvećih zločina u proteklom ratu.

Reč je o stravičnom zločinu nad 56 pripadnika Prnjavorske lake brigade VRS, uglavnom ranjenih i zarobljenih, koji su u maju 1995. godine na ozrenskoj koti Podcjelovo, upravo pod komandom Mahmuljina, počinili pripadnici tzv. ABiH Trećeg (zeničkog) korpusa, te domaći i strani mudžahedini.

U sarajevskom procesu koji je u toku, optužnica tereti Mahmuljina da je znao za ubistva i zlostavljanja zatvorenika u periodu jul-avgust i u drugom slučaju tokom septembra 1995. godine, pišu Novosti. U Udruženju ratnih zarobljenika "Vijenac, Vozuća i ostali" ističu, međutim, da zločin 27. maja pod komandom Mahmuljina nije ništa manje svirep u odnosu na one u optužnici. Razlika je jedino u tome što u majskim zločinima nema živih svedoka.

"Još 1999. godine temeljno smo upoznali Luiz Arbur, tadašnju tužiteljku Haškog tribunala, sa tim zločinom. Ona nam je, u pismenom odgovoru krajem te godine, najavila da će upravo ti zločini biti prioritet njene naslednice Karle del Ponte. To je kasnije rezultiralo i osuđujućom presudom glavnokomandujućem muslimanske vojske Rasimu Deliću, uz obavezu pravosuđa BiH da pravdi privede pre svih Sakiba Mahmuljina, ali i ostale odgovorne pripadnike tzv. ABiH", priseća se Obrad Stanojević, predsednik tog udruženja.

On kaže da su i haški istražitelji bili zgroženi scenama izmasakriranih Srba na filmu koji su snimili pripadnici odreda "El mudžahid".

"Na filmu se, sem odsečenih glava i izmasakriranih tela, jasno vide i živi, zarobljeni pripadnici Prnjavorske brigade. Ta ofanziva je ostala kao jedan od najkrvavijih presedana u dosadašnjim ratovima, da niko od više od 56 nestalih nije razmenjen živ. Izostavljanje iz optužnice jednog od najvećih zločina na prostoru bivše, ratom zahvaćene Jugoslavije skandalozno je i svojevrsno je ruganje pravdi", smatraju u Udruženju.

Kurir.rs/ Novosti

Foto: RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...