STRANKA GA PONOVO PREDLOŽILA: Čović kandidat za hrvatskog člana Predsednistva BiH
Foto: EPA

NA OKTOBARSKIM IZBORIMA

STRANKA GA PONOVO PREDLOŽILA: Čović kandidat za hrvatskog člana Predsednistva BiH

Bosna i Hercegovina -

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović biće kandidat za tu funkciju i na oktobarskim izborima, odlučilo je Predsedništvo HDZ BiH na današnjoj sednici.

Prema Ustavu BiH, član Predsedništva može biti biran dva puta uzastopno.

"Hrvatima u BiH je prihvatljiv svaki model koji će omogućiti da odlučuju o izboru člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Time ne traže ništa više od jednakog statusa i onoga što već imaju pripadnici druga dva konstitutivna naroda", govorio je ranje Čović.

Njegov mandat u Predsedništvu BiH ostaće upamćen po tome što je u aprilu 2016. u zgradi pored šetališta koje povezuje Trg hrvatskih velikana i Španski trg otvorio "Ured hrvatskog člana Predsedništva BiH" u Mostaru.

Javnost će aktuelni saziv kolektivnog šefa države pamtiti i po konstantnom prepucavanju Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, ali i trzavicama vezanim za presude ratnim zločincima koje je doneo Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije

Čović je izabran za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nakon Opštih izbora u oktobru 2002. godine. Na ovoj poziciji zadržao se do 2005. godine kada ga je smenio tadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun.

Na narednim predsedničkim izborima u mandatima 2006-2010. i 2010-2014. godine za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izabran je Željko Komšić, što je posebno zasmetalo lideru HDZ-a koji je tvrdio da Komšić nije "legitimni Hrvat" jer je izabran većinski glasovima Bošnjaka.

Inače, i Komšić je najavio ponovnu kandidaturu za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na ovogodišnjim izborima. Čović je, međutim, nakon te najave poručio da ima jasno razrađen scenarijo ako se u BiH ponovi slučaj "Željko Komšić".

Čović, koji je lider HDZ BiH je rođen 1956. godine u Mostaru gde živi sa suprugom i dve ćerke.

HDZ BiH predvodi od 1994.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track