MUNICIJA IZ BiH MOŽDA U RUKAMA ISLAMISTA: Britanci zakasnili da spreče prodaju 30 MILIONA metaka, zvaničan kupac Saudijska Arabija
Foto: Profimedia

traži se istraga

MUNICIJA IZ BiH MOŽDA U RUKAMA ISLAMISTA: Britanci zakasnili da spreče prodaju 30 MILIONA metaka, zvaničan kupac Saudijska Arabija

Bosna i Hercegovina -

Britanski parlamentarni odbor zatražio je dokumente povezane s pošiljkom 30 miliona bosansko-hercegovačkih metaka Saudijskoj Arabiji, koja je isporučena nakon što je zvanični London propustio da upozori BiH da ima sumnje u vezi s ovim dogovorom.

Britanski odbor za kontrolu izvoza naoružanja u sredu je zatražio internu prepisku povezanu s pošiljkom municije iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju, nakon što je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila istraživanje na osnovu kojeg je otkriveno da je Velika Britanija propustila da upozori BiH o svojim sumnjama o pošiljci metaka u Saudijsku Arabiju.

Kako je preneo portal Srpskainfo, Odbor je rekao da će u zvaničnom pismu navesti sve informacije koje potražuje od britanskih vlasti u sklopu istrage koju će voditi o dozvolama za naoružanje izdanim 2016.

Velika Britanija je postala svesna pošiljke jer su dva britanska posrednika zatražila dozvole za posredovanje u dogovoru između BiH i Saudijske Arabije, ali su odbijeni zbog straha da će meci završiti u pogrešnim rukama nakon što budu dostavljeni Saudijcima.

Ali britanska odbijenica je došla u martu 2016. godine, nakon 14 meseci razmatranja i nakon što je pošiljka već napustila BiH sa izvoznim dozvolama odobrenim od BiH, koja nema tragova bilo kakve britanske uključenosti u dogovor.

Kako se navodi, nije bilo moguće utvrditi da li su posrednici koji su tražili britanske dozvole na bilo koji način uključeni u izvoz iz BiH.

Poslanik opozicione Radničke partije Lojd Rasel Mojl je u sredu kritikovao rukovanje ovim slučajem i rekao kako je zastoj u donošenju odluke značio da je Velika Britanija propustila priliku da zaustavi "ovo oružje završi u rukama Islamske države (ISIL) i drugih grupa islamskog fronta".

Velika Britanija je odbila da izričito kaže kome je kraljevstvo u Zalivu moglo preusmriti metke, ali je poznato da je Saudijska Arabija ranije preusmeravala municiju i oružja iz balkanskih zemalja saveznicima u Siriji i Jemenu, i dovođena je u vezu s dostavljanjem oružja islamističkim grupama.

Ministar za investicije Graham Stjuart u Odeljenju za međunarodnu trgovinu, koji je odgovoran za izdavanje izvoznih dozvola, kazao je da su dozvole odbijene na osnovu "kalibra municije, veličine, verovatnog načina upotrebe i niza drugih kriterijuma".

Polovina pošiljke se sastojala od metaka za AK-47, oružje koje saudijske sigurnosne trupe ne koriste često, ali je prisutno na vojnim poljima Sirije i Jemena.

Stjuart je priznao da njegovo Odeljenje nije kontaktiralo BiH, ali je insistirao da se Velika Britanija "neće izvinjavati jer je temeljita" u svom donošenju odluka.

"Cela poenta je da imamo rigorozan proces koji ne 'ispaljuje' mišljenja", dodao je Stjuart.

Rasel-Mojle je kritikovao britansko upravljanje procesom, kazavši da je možda "saučesnik" u tome što municija završava kod islamista u Siriji, zbog svog propusta da prati pošiljku.

Stjuart je rekao kako je to upravo ono što je Velika Britanija želela sprečiti.

" Neverovatan je zaključak sugerisati da kada odbijemo zahtev za dozvolu za transfer municije, na neki način smo saučesnici s njenom pošiljkom. Mi se borimo upravo potiv toga", kazao je Stjuart.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track