MULAOMEROVIĆ: Nema epidemije šuge u BiH
Foto: Profimedia

U GRANICAMA

MULAOMEROVIĆ: Nema epidemije šuge u BiH

Bosna i Hercegovina -

Rukovodilac Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mirsada Mulaomerović izjavila je da u FBiH nema epidemije šuge ili svraba, ali je navela i podatak da je u poslednjih pet godina u Federaciji prosečno godišnje prijavljivano oko 990 slučajeva obolelih od šuge.

"U svetu, u svakom trenutku, ima registrovanih više od 130 miliona ljudi koji imaju šugu i ta stopa u svetu varira pa se i naša zemlja uklapa u tu statistiku", izjavila je Mulaomerovićeva.

foto: Printscreen/ Youtube

Ona je navela da je u prva četiri meseca ove godine u FBiH registrovan manji broj zaraženih - 278, što predstavlja pad u odnosu na 315 zabeleženih slučajeva u istom razdoblju prošle godine.

Mulaomerovićeva je kazala da je šuga jedan od najčešćih dermatoloških stanja, koji čine značajan udeo bolesti kože, naročito u zemljama u razvoju.

Simptomi šuge su svrab koji je intenzivniji noću, kao i osip na koži, izražen na šakama, između prstiju, na podlakticama, prednjem pazušnom naboru, na trbuhu, unutarnjim stranama bedara, dojkama i penisu.

Ona je rekla da je neophodno lečiti istovremeno inficiranog i kontakte, kao i sve članove domaćinstva, kao i sprovoditi mere lične higijene.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track