MEKTIĆ: BiH će morati da zatvori granicu za migrante ako to urade i susedne zemlje
Foto: Reuters

ZASAD BEZ PANIKE

MEKTIĆ: BiH će morati da zatvori granicu za migrante ako to urade i susedne zemlje

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Od 6.513 migranata, koliko je do sada ušlo u BiH, njih 5.887 iskazalo je želju za dobijanjem azila, zvanični zahtev je podnelo 611 osoba, ali do sada nijedan nije odobren, tvrdi ministar bezbednosti te države Dragan Mektić dodajući da će BiH morati da zatvori granicu za migrante ako to urade i susedne zemlje.

Mektić je kazao da je 571 osoba vraćena državama iz kojih su migranti pokušali da uđu u BiH, ne precizirajući koje su to države.

On je kazao da u BiH dnevno uđe 100-150 migranata i da neki napuštaju zemlju. Mektić je rekao da će se u ponedeljak u Briselu sastati sa zvaničnicima EU kojima će preneti te podatke.

"Preneću im ove podatke. Brisel je zabrinut za situaciju sa migrantima. Ono što mogu da kažem je da imamo dovoljno kapaciteta za migrante, ali BiH ne može sama snositi teret. Treba nam pomoć oko migranata", kaze Mektić. On je potvrdio da će se sa Graničnom policijom BIH o sprečavanju ulaska migranata uključiti i policija RS i Brčko Distrikta.

Ipak, najavio je da BiH neće preostati ništa drugo nego da zatvori svoju granicu ako to učine njene zapadne komšije, jer sve dok je BiH tranzitna zemlja situacija se može držati pod kontrolom.

Kurir.rs/Tanjug/RadioSarajevo.ba

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track