ZLATNA GROZNICA TRESE BIH:  Australijanci u Varešu pronašli BOGATU RUDU, ulažu u nju 10 MILIONA €
Foto: Profimedia

Veliko otkriće

ZLATNA GROZNICA TRESE BIH: Australijanci u Varešu pronašli BOGATU RUDU, ulažu u nju 10 MILIONA €

Bosna i Hercegovina -

Australijsku berzu potresao je tokom prethodnih nedelja rast kompanije Adrijatik Metals kada je iz ove kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, tačnije u Varešu.

Kako su objavili australijski mediji, vrednost deonica ove kompanije udvostručila se posle objave otkrića iz Vareša, a ova spektakularna vest na mnogobrojne načine će uticati na ekonomiju BiH.

Inače, kompanija Adrijatik Metals poseduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama opštine Vareš, čija je vrednost sada povećana nekoliko puta posle spektakularnog otkrića.

O vrednosti ovog otkrića najbolje govori podatak o rastu deonica Adrijatik Metals na ASX berzi i to tek posle objave da su sa dubine od više desetina metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je ova kompanija opisala kao "koktel visokokvalitetnih minerala".

Tačnije, na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kile srebra, 7,7 odsto olova, 10,8 odsto cinka, 46 odsto barita i 0,9 odsto bakra.

To, u praktičnom smislu, znači da je Adrijatik Metals upravo pronašla ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje u skoro propalom bh. gradiću.

"U istraživanje minerala u Bosni i Hercegovini investirano je jako malo novca posle završetka rata u ranim '90-im godinama i potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ipak, sada bi mogao da bude napravljen veliki preokret na ovom polju istraživanja, posebno uz poboljšane zakonske osnove u 2018. godini, zbog približavanja ove zemlje Evropskoj uniji", istaknuto je u izveštaju australijske ASX berze.

O mogućem uspehu slaže se i predsednik kompanije Adrijatik Metals Gerejnt Haris, koji tvrdi da je ovo otkriće uveliko doprinelo ekonomskom razvoju kompanije.

"Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da mineralizovani sloj verovatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo kvalitet rude se pokazao kao izvanredan gledajući sastav baznih i plemenitih metala", rekao je on.

Ova kompanija, inače, sa poslovima kopanja u Varešu započela je u maju 2018.godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako uticalo i na ekonomiju BiH.

Navodno, upravo zbog ovog otkrića australijska kompanija bi trebalo u istraživanje da uloži 10 miliona dolara.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja