UDOVICE IZ BiH SE SPREMAJU ZA BEKSTVO IZ SIRIJSKOG PAKLA: U bazama Islamske države ima 58 žena sa 130 dece (VIDEO)
Foto: EPA

OTIŠLE SA FANATICIMA

UDOVICE IZ BiH SE SPREMAJU ZA BEKSTVO IZ SIRIJSKOG PAKLA: U bazama Islamske države ima 58 žena sa 130 dece (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U bazama Islamske države u Siriji trenutno se nalazi više od 58 žena iz Bosne i Hercegovine sa skoro 130 dece.

Na ratišta su odvele 80-oro dece, a u Siriji je rođeno pedesetak dečaka i devojčica, koji nemaju nikakva dokumenta. Većina ovih žena su udovice, muževi su im poginuli ili su otišli u nepoznato i situacija u kojoj se nalaze više je nego dramatična.

One su zarobljene, bez ikakvog statusa i, kako saznaje Avaz.ba, pripremaju se na beg iz Sirije. Hoće li im to uspeti, teško je reći s obzirom na to da su pod stalnom kontrolom pripadnika ISIL-a. One koje su uspele da pobegnu iz kampova, brzo su uhvaćene i strpane u zatvore.

Prema nezvaničnim saznanjima, u kampu El-Roj su tri žene, koje su pre nekoliko godina sa muževima otišle na sirijsko ratište. Ostale su udovice. Reč je o Adeli Dolamić iz Tešnja, Amini Kečo iz Sarajeva, koja ima četvoro dece, i Muameri Muhamedagić iz Cazina sa troje dece.

Alema Dolamić sestru Adelu, koja je u Siriji zarobljena s ćerkom i još dvoje dece koje je rodila u Siriji, pokušava da vrati od septembra prošle godine. Tada je njen muž Nermin Jahić, koji je dobio ime Ebu Zekerija, poginuo. Uspela je da pobegne iz kampa Mubahu. Alema kaže da je Adela upoznala Nermina 2014. godine preko Fejbuka, udala se za njega posle dve nedelje poznanstva i od tada sestru, kako kaže, nije videla.

"Javila mi se i kazala da je njen muž s ISIL-om sklopio ugovor po kojem ne sme da se vrati u BiH. To znači da će poginuti ili će biti ubijena ako pokuša da pobegne", nedavno je ispričala Alema.

Na sirijskom ratištu završila je i Muamera, ćerka Senije Muhamedagić iz Cazina, koju nije videla tri godine, otkako je sa dvoje dece otišla. Muameru je odveo muž Nermin Bajramović, koji je poginuo. Senija je za medije ispričala da se njena ćerka do poznanstva s Nerminom nije pokrila.

"On se mojom ćerkom oženio na prevaru", kaže Senija koja traži pomoć od državnih institucija.

"Poslala mi je kratku poruku: 'Dobro smo, zdravi smo, puno te volim i vidimo se u dženetu'. Nije znala hoće li imati priliku drugi put da mi napiše poruku, hoće li biti živa do drugog javljanja. To je preteško za roditelje", ispričala je Senija.

Muamera se, posle pogibije muža u Siriji, udala za Harisa Karičanina iz Bugojna, a nakon što je i on poginuo, udala se za Arapina. Poznato je da udovice, prema naredbi, dobijaju nove muževe, kojima rađaju decu.

"Apelujem na bh. vlasti da nam pomognu, ne samo meni nego i drugim majkama čije su ćerke u sirijskom paklu, da budu vraćene kući", poručuje Senija i dodaje da je čula kako se u kampovima pojavila epidemija tuberkuloze.

Zvanični podaci

Prema podacima Ambasade BiH u Jordanu, 12 žena iz BiH registrovano je u nekoliko sirijskih kampova sa skoro 35 dece. U Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla su 172 muškarca iz Bosne i Hercegovine i više od 60 žena sa skoro 60 dece. Prema studiji Regionalnog veća za saradnju, poginulo je skoro 60 muškaraca, a u BiH ih se vratilo skoro 50. Do kraja 2017. godine, u Siriji je ostalo više od 50 žena sa skoro 80 dece. Poginule su tri žene i četvoro dece.

Pusta obećanja

Državljani Bosne i Hercegovine koji odlaze u Siriju, dobiju, navodno, obećanje kako će im biti isplaćeno skoro 30.000 maraka. Prema nekim izvorima, po dolasku u Siriju, dobiju tek mali deo te sume.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: EPA/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track