Najnovije vesti

HOLANDSKI VOJNICI ODUSTALI OD TUŽBE ZBOG SREBRENICE: Tražili odštetu za pretrpljene traume
Foto: Foto: Profimedia

PREDOMISLILI SE

HOLANDSKI VOJNICI ODUSTALI OD TUŽBE ZBOG SREBRENICE: Tražili odštetu za pretrpljene traume

Bosna i Hercegovina

Oko 230 pripadnika holandskih snaga koji su tužili holandsku državu tražeći odštetu za traumu koju su pretrpeli u, kako se navodi, "nemogućoj misiji" u Srebrenici, odustali su od te tužbe, preneli su tamošnji mediji.

Oni su 2017. godine zatražili odštetu od države u visini od 22.000 evra zbog pretrpljenih trauma.

 

Vojnici, koji su bili u Trećem holandskom bataljonu sa zadatkom da štite muslimansku enklavu 1995. godine, tvrdili su da je holandska vlada mogla da zna da je izvođenje misije bilo nemoguće navodeći da ih je spoljni svet krivio zbog nesposobnosti da spreče zločin u Srebrenici.

 

To im je, kako navode, nanelo društvenu, emotivnu i finansijsku štetu. Njihov advokat Mihael Ruperti rekao je da veterani imaju dovoljno poverenja da će im ministarstvo odbrane pružiti dovoljnu podršku da odustanu od tužbe.

 

"Nikad se nije radilo o novcu, već o pokušaju da se ministarstvo odbrane navede da shvati da nešto treba da preduzme kako bi se zadovoljila pravda prema toj grupi veterana", rekao je Ruperti.

 

Holadsko ministarstvo odbrane trenutno isplaćuje odštetu samo vojnicima koji mogu da dokažu da pate od sindroma posttraumatskog stresa.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...