RADE U INOSTRANSTVU, SAHRANJUJU SE U BiH: Sve više građana iz dijaspore želi da bude sahranjeno u rodnoj zemlji
Foto: Profimedia

dilema

RADE U INOSTRANSTVU, SAHRANJUJU SE U BiH: Sve više građana iz dijaspore želi da bude sahranjeno u rodnoj zemlji

Bosna i Hercegovina -

Državljani BiH koji žive širom sveta većinom donesu odluku da kada umru budu sahranjeni u svojoj domovini.

Prema podacima Granične policije BiH, od januara do marta ove godine prevezeno je 1.038 umrlih u BiH. Osobe iz BiH koje žive u dijaspori za vreme života često donose odluku da budu sahranjeni u rodnoj zemlji, a mnogi plaćaju i članarinu u nekim od pogrebnih udruženja u BiH.

Prevoz tela vrše javna i privatna društva, a cena se razlikuje zavisno od lokacije i izbora kovčega. Sve je usklađeno sa pravilima Evropske unije. Tela se prevoze u posebnim limeno-drvenim sanducima koji su hermetički zatvoreni.

Dokumentaciju mogu da prikupite porodica ili to može prepustiti društvu koje će vršiti prevoz.

Da bi dobili sprovodnicu u ambasadama potrebno je dostaviti pasoš umrle osobe ili dokaz da preminula osoba ima državljanstvo BiH, izvod iz matične knjige umrlih, dokument za umrle, potvrdu lekara o uzroku smrti, potvrdu o osiguranom grobnom mestu i podatke o firmi koja će vršiti prevoz.

U BiH je moguće sahraniti i strane državljane. Dokumenti su isti kao i za državljane BiH i potrebna je saglasnost iz BiH. Za sprovodnicu za strane državljane plaća se taksa. Cene prevoza se naplaćuju po kilometru i kreću se od jedne konvertibilne marke pa naviše.

Kurir.rs/Vijesti.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja