Najnovije vesti

VANDALI OSKRNAVILI TEK OBNOVLJENU CRKVU KOD VISOKOG I OSTAVILI TUŽAN PRIZOR: Zapaljeno jevanđelje, oštećen časni presto, a ikone polomljene!
Foto: RTRS/SRNA

UŽAS

VANDALI OSKRNAVILI TEK OBNOVLJENU CRKVU KOD VISOKOG I OSTAVILI TUŽAN PRIZOR: Zapaljeno jevanđelje, oštećen časni presto, a ikone polomljene!

Bosna i Hercegovina

Pravoslavna crkva u Čekrčićima u opštini Visoko obijena je, oštećen je časni presto, polomljeno nekoliko ikona koje su potom zapaljene sa Svetim jevanđeljem, rekao je arhijerejski namesnik sarajevski Јadran Danilović.

Sveštenik Danilović je naveo da je provaljeno na crkvena vrata, da je polomljena ploča časnog prestola, te da su ikone i Јevanđelje zapaljeni na sredini crkve.

 

Vatra je zahvatila i deo krovne konstrukcije crkve koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana pre godinu dana.

"Napravljena je šteta, jer se nije imalo šta odneti", objasnio je sveštenik Danilović.

 

Prema njegovim rečima, vandalizam, kojim se šalje ružna poruka ovdašnjim malobrojnim Srbima, dogodila se pre dva dana.

 

"Ovo što se sada desilo je veoma ružna poruka malobrojnim Srbima koji tamo žive i nama koji živimo u Federaciji BiH", rekao je protojerej-stavrofor Danilović, koji je osudio ovaj vandalski čin.

 

Vandalizam je prijavljen policiji koja je izašla na lice mesta. Danilović kaže da počinioci veoma retko budu pronađeni, što zna iz iskustva kada je on bio meta napada lopova i da ne zna da li će sada biti pronađeni.

 

"Dok je bilo češćih provala u crkvi na Pofilićima govorio sam da je to ožiljak na svakoj crkvi, i u Pofalićima, Visokom, ožiljak na svakom čoveku koji tamo živi i radi. Veoma ružna poruka", istakao je sveštenik Danilović.

 

On je napomenuo da su napadi na pravoslavne bogomolje sada ređi i da je poslednji put to bilo pre godinu i po dana u Pofalićima.

 

Kurir.rs/RTRS
Foto: RTRS/SRNA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...