MEKTIĆ: BiH neće biti prihvatni centar za migrante
Foto: Reuters

NIJE ODOBREN NIJEDAN ZAHTEV ZA AZIL

MEKTIĆ: BiH neće biti prihvatni centar za migrante

Bosna i Hercegovina -

Predsedništvo Skupštine Saveza opština i gradova Federacije BiH danas je na sastanku u Međugorju razmatralo veliki priliv migranata i izbeglica u BiH.

Sastanku je prisusustvovao i ministar bezbednosti Dragan Mektić koji je upozorio da migrantska kriza nije samo bezbednosni izazov za BiH, već i problem Evropske unije.

Mektić je rekao da BiH "neće biti prihvatni centar za migrante i izbeglice".

"Mi nemamo nameru i kapacitet da BiH bude prihvatni centar pre EU i to sam rekao u Briselu", rekao je ministar bezbednosti.

Mektić je ocenio da se migranstka kriza ne može rešavati bez saradnje država u regionu, ocenivši da su Bugarska i Grčka "izvor ovog problema".

foto: EPA

Govoreći o merama koje su preduzele vlasti BiH, on je naveo da je pažnja fokusirana na zaštitu granice BiH, povećanjem broja policijskih službenika, dodavši da se paralelno planira uspostavljanje dva prihvatna centra za migrante, jedan u okolini Sarajeva i drugi u Unsko-sanskom kantonu.

Prema njegovim rečima, vlasti BiH neće dozvoliti da migranti i izbeglice budu "po parkovima i da uznemiravaju građane, već će morati biti u prihvatnim centrima".

Ministar bezbednosti BiH je kazao da nije tačno da će migranti biti smešteni u pojedinim hercegovačkim gradovima, ističući da su to "dezinformacije koje dolaze iz zlonamernih krugova".

On je dodao da nije odobren nijedan azil za migrante, kao i da je podneto vrlo malo zahteva, što govori da je za migrante BiH samo tranzitna zemlja ka EU.

Mektić je rekao da će migranti, koji izazivaju incidente i koji su učestvovali u fizičkim obračunima, biti smešteni u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track