MEKTIĆ TVRDI: EU ne želi migrante blizu granica država članica
Foto: Printscreen YouTube

ministar odbrane bih

MEKTIĆ TVRDI: EU ne želi migrante blizu granica država članica

Bosna i Hercegovina -

Evropska komisija odbila je da finansira uspostavljanje centra za smeštaj ilegalnih migranata kod Velike Kladuše, u BiH, jer smatra da je ta lokacija suviše blizu granice sa Hrvatskom, koja je članica Unije, pa strahuje da bi to mogao biti podsticaj migrantima, upozorio je danas ministar odbrane BiH Dragan Mektić.

Mektić je novnarima, posle redovnog nedeljnog sastanka operativnog štaba za praćenje problema ilegalnih migracija, rekao da je takva informacija stigla tokom dana iz Delegacije EU-a u BiH.

Istovremeno je ocenio da bi u pozadini takve odluke mogla biti namera da se migrante smesti dublje unutar teritorija BiH, gde bi bili i trajno zadržni kako ne bi nastavili put ka drugim državama-članicama Unije.

"Neće se praviti izbeglički kampovi u BiH. Mi smo žrtva migrantske krize i trpimo njene posledice",rekao je Mektić.

Dodao je da se ne može dozvoliti uspostavljanje izbegličkih kampova u kojima bi migranti ostali "zaglavljeni" u BiH.

"To bi bilo pogubno za BiH", upozorio je Mektić. Kazao je da ne vidi logiku u tvrdnji da je problem u blizini Velike Kladuše hrvatskoj granici.

Podsetio je da u Srbiji u Šidu postoji centar gde su bile hiljade migranata a to je tek nekoliko stotina metara od granice s Hrvatskom.

Pojasnio je da su vlasti donele jasne odluka da će izbeglički centri u BiH biti samo u kasarni Ušivak kod Sarajeva i na području Unsko-sanske županije odnosno u jednom od napuštenih pogona "Agrokomerca" kod Velike Kladuše.

Inače, pema najnovijim podacima policijskih agencija, u BiH je ušlo 7.128 migranata od kojih su 662 podnela zahtev za azil.

Iz Hrvatske je po osnovu sporazuma o readmisiji primljeno 318 migranata a 575 predato je drugim državama.

Granična policija BiH u proteklih sedam dana sprečila je ulazak nešto više od 400 migranata, a Mektić ocenjuje da je to dokaz da su policijska pojačanja poslata na granicu dala rezultate.

Trenutno je najopterećenije područje uz granicu sa Srbijom oko Zvornika a dodatne mere zaštite granice planiraju se i u istočnom delu Hercegovine.

"Još nema na vidiku nikakvog zajedničkog evropskog rešenja i za sada se moramo oslanjati isključivo na vlastite kapacitete radi zaštite granice", rekao je Mektić.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja