PROTOJEREJ RAĐENOVIĆ POSLE SKRNAVLJENJA CRKVE: Srbi u Visokom su uznemireni i žive u strahu (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

ZAPALJENE IKONE I SVETE KNJIGE

PROTOJEREJ RAĐENOVIĆ POSLE SKRNAVLJENJA CRKVE: Srbi u Visokom su uznemireni i žive u strahu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Prošlog vikenda dogodio se vandalski čin kojim je oskrnavljena nedavno obnovljena i osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima što je šokiralo sve povratnike srpske nacionalnosti u Visokom.

Paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović, govori kako je u ovom vandalskom činu uništen i izgoreo veći deo predmeta, kao što su ikone i svete knjige, a vatra je zahvatila i deo krovne konstrukcije.

foto: Youtube/Printscreen

"Nažalost, ovaj događaj je veoma uznemirio sve pravoslavne vernike i povratnike Srbe u Visokom i šalje veoma ružnu poruku svim normalnim ljudima koji razmišljaju da se vrate na svoja ognjišta. Odmah nakon što su nam lokalni Srbi koji žive u Čekrčićima, gde se dogodio ovaj nemili događaj, javili da je došlo do skrnavljenja ove bogomolje, u zapaljenu crkvu su stigli i pripadnici Policijske stanice Visoko koji su uradili uviđaj. Prema našim saznanjima, pripadnici MUP-a ZDK uveliko rade na pronalasku počinitelja", rekao je protojerej Miljan Rađenović.

foto: Youtube/Printscreen

Prema njegovim saznanjima, policija u Visokom već privodi osobe koje se dovode u vezu sa ovim slučajem.

"Ovaj događaj je potresao malobrojnu zajednicu pravoslavnih vernika koja živi na području Visokog. Mnogi od njih nakon ovoga se osećaju nesigurno i u strahu su. Svi se nadamo da će policija u što kraćem roku završiti istragu i objaviti imena vandala koji su ovo učinili“, dodao je Rađenović.

foto: Youtube/Printscreen

U proteklim danima, ovo područje i lokalne povratnike obišli su član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, federalni ministri Aljoša Čampara i Edin Ramić, kao i predstavnici kantolne i lokalne vlasti. Takođe, i Islamska zajednica u BiH je najoštrije osudila ovaj vandalski čin.

Ivanić je rekao kako ovakvi incidenti ne doprinose normalnom suživotu, te šalju obeshrabrujuće poruke Srbima povratnicima u Federaciju BiH.

Naglasio je potrebu da srpski predstavnici na svim nivoima vlasti još više rade na tome da se Srbima u Federaciji BiH obezbede normalni uslovi za život.

"Prilikom posete Ivanića, obišli smo i srpsku pravoslavnu crkvu svetog Prokopija u Visokom koja je izgrađena 1857. godine i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine, a koja se nalazi u veoma lošem stanju i propada. Član Predsedništva BiH je rekao da će u narednom periodu izvršiti pritisak na institucije kako u FBiH tako i u BiH da se što pre krene u obnovu ove bogomolje, koja je prema istorijskim dokumentima jedna od tri najstarije u BiH“, istakao je protojerej.

Kurir.rs/Radio Sarajevo Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track