EVROPSKA KOMESARKA ZA TRANSPORT PORUČILA BIH: Žalite se Briselu ako se ne slažete sa gradnjom Pelješkog mosta!
Foto: Profimedia

finansiranje EU

EVROPSKA KOMESARKA ZA TRANSPORT PORUČILA BIH: Žalite se Briselu ako se ne slažete sa gradnjom Pelješkog mosta!

Bosna i Hercegovina -

Violeta Bulc, komesarka EU za transport poručila je danas da, ako se vlasti BiH ne slažu s gradnjom Pelješkog mosta, potrebno je da se u pisanoj formi obrate Briselu.

Podsetila je da je EU ovaj infrastrukturni projekat finansijski podržala na osnovu dokumentacije koju je dostavila Hrvatska.

"Evropska komisija je donela odluku o sufinansiranju na osnovu dokumenata koje je dostavila Hrvatska. Projekat se sufinansira i iz Fonda za regionalni razvoj", objasnila je Bulc.

Naglasila je važnost da BiH ima infrastrukturne projekte kojima će aplicirati za fondove EU i međunarodnih finansijskih institucija.

foto: EPA / Stephanie Lecocq

"Problem kako apsorbovati ta sredstva nije samo karakterističan za BiH. U BiH je problem kako prirpemiti projekte. Razgovarali smo kako ubrzati korak u realizaciji projekata", precizirala je ona.

Obznanila je da je s predstavnicima vlasti u BIH razgovarala i o izgradnji Koridora Vc i saobraćajnice na jadransko-jonskoj ruti. Istakla je važnost da BiH probleme u vezi izgradnje infrastrukture rešava u saradnji s Hrvatskom.

"Razgovarali smo o važnosti železnica. Moramo im se povratiti prioritet - da imaju važniju ulogu u mobilnosti. Istakla sam važnost željeznica kroz četiri aspekta - smanjenju zagušenosti saobraćaja, smanjenju zagađenosti, sigurnosti i namenske industrije", zaključila je Bulc.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Stephanie Lecocq

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track