ČOVIĆ RAZBESNEO MOSTARCE: Neće biti izbora pre 2020. godine
Foto: Beta/Emir Burlović

ogorčeni

ČOVIĆ RAZBESNEO MOSTARCE: Neće biti izbora pre 2020. godine

Bosna i Hercegovina -

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović isključio je mogućnost održavanja izbora u Mostaru u ovoj godini, odnosno pre lokalnih izbora 2020. godine. I dok krivicu zbog nepronalaska kompromisa predstavnici SDA i HDZ prebacuju jedni na druge, građani tog podeljenog grada su ogorčeni.

Pet meseci traju intenzivni pregovori predstavnika devet parlamentarnih stranaka oko iznalaženja rešenja za održavanje izbora u Mostaru.

Ipak dogovor nije postignut, a stavovi predstavnika vodećih stranaka i dalje su poprilično zakovani.

Na samom početku pregovora približili su stavove oko izbornog modela, ali je problem nastao kad su na dnevni red došle izmene Statuta Grada Mostara.

"Kad smo postigli i približili stavove oko izbornog modela tad smo dogovorili da sve ide u paketu. Paket podrazumeva i izmene Statuta i Izmene Izbornog zakona, tad je HDZ promenio svoju priču i nažalost od tada se vrtimo samo u krug", kaže Salem Marić, predsednik GO SDA.

"Izbora u Mostaru nema jer nisu bila dobra izborna pravila, nametnuta od OHR za Grad Mostar, a ne zato što Statut nije valjao", tvrdi Damir Džeba, predsednik GO HDZ-a.

Čović kaže da bi izbori u Mostaru mogli biti održani tek 2020.

"S obzirom na to da nije dogovoreno ništa bojim se da danas možemo sasvim otvoreno kazati da izbora u Mostaru uz ove izbore, sasvim sigurno neće biti. Moraćemo čekati naredne lokalne izbore", poručuje Čović.

Iz SBB-a tvrde da vladajuće stranke svesno opstruišu celi proces.

"Koji to čovek ima pravo da kaže da izbora nema ove godine? Mi već deset godina nemamo osnovno demokratsko pravo glasa, a izgleda da još dve godine nećemo ostvariti to pravo. To je apsurd", smatra Anel Kljako, predsednik GO SBB.

Da je sve to apsurd mišljenja su i građani Mostara.

"To je bruka i sramota za Mostar, velika, ne znam šta narod čeka, treba se dignuti i naterati ih da ti izbori budu. Ovako će nam biti sve dok smo mi pasivni na ovo sve", kažu građani.

Bivši gradonačelnik Mostara kaže da građani ovo nisu zaslužili.

"Godinama traje farsa koja se zove pregovori oko rešenja pitanja Mostara koju ni SDA ni HDZ neće rešiti jer je Međunarodna zajednica poklonila grad dvojici ljudi, i poklonila grad da s njim upravljaju dve stranke", ocenjuje Safet Oručević.

Celu situaciju prokomentarisao je prilikom svoje posete BiH američki senator Rodžer Viker.

"Žalosno je da građani Mostara još uvek nemaju pravo da glasaju na izborima.

Pozivamo političke lidere da razlike ostave po strani i da počnu raditi na postizanju kompromisa", kazao je Viker.

Građani Mostara, jedini u Evropi, već deset godina nisu imali priliku da biraju lokalnu vlast.

Poslednji put izbori u ovom gradu su održani 2008.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Beta/Emir Burlović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track