PRESUDA ZA RATNE ZLOČINE U HADŽIĆIMA: Osmorica osuđena na ukupno 60 godina jer su zatvarali Srbe u logor, tukli ih i terali na prisilni rad
Foto: Youtube/Printscreen

ZLOČINI NAD CIVILIMA

PRESUDA ZA RATNE ZLOČINE U HADŽIĆIMA: Osmorica osuđena na ukupno 60 godina jer su zatvarali Srbe u logor, tukli ih i terali na prisilni rad

Bosna i Hercegovina -

Osmorica Bošnjaka osuđena su danas pred Sudom BiH na ukupno 60 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima na području sarajevske opštine Hadžići.

Sudsko veće proglasilo ih je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine.

Bivši predsednik Skupštine opštine Hadžići, kriznog štaba i ratnog predsedništva te opštine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora.

Bivši načelnik Stanice javne bezbednosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora "Silos" Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamenik upravnika logora "Silos" Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u logosu "Silos" Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

Predsedavajuća sudskog veća Minka Kreho rekla je da su optuženi krivi što su od maja 1992. druge do januara 1996. godine na širem području Sarajeva, pa i opštine Hadžići, svesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru "Silos", Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.

Kreho je navela da su zatvorenicima tokom zatočenja bila uskraćena osnovna ljudska prava, te da su im nečovečnim postupanjem nanošene teške telesne povrede i da su terani na prisilni rad.

SIPA UHAPSILA JOŠ JEDNOG SRBINA: Lozničanin Slađan Pajić osumnjičen za ratne zločine u BiH

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track